Problemy serca i układu nerwowego powiązane są z prawidłowym odżywianiem. Pojawiają się najczęściej jako kolejny sygnał dysharmonii w organizmie. Liczne badania wskazują, że istnieje związek pomiędzy chorobami serca, a metabolizmem wapnia. Kawa, alkohol, tytoń, oczyszczona sól, cukier, biała mąka, aluminium, pestycydy i inne używki to substancje, które zakłócają wchłanianie wapnia. Najlepiej przyswajalny wapń występuje m.in. w fasolach, orzechach, warzywach ciemnozielonych, glonach, sezamie. Równie szkodliwy wpływ ma nadmiar białka w diecie. Wędliny, mięso smażone, tłuszcze utwardzone oraz duża ilość nabiału powinny zostać usunięte z jadłospisu. U osób stosujących dietę wysokobiałkową stwierdza się podwyższony poziom występowania chorób serca i osteoporozy. U wegetarian ryzyko śmierci z powodu chorób serca oraz nadciśnienie jest prawie o 50% mniejsze niż u osób na diecie wysokobiałkowej. Istotne jest także spożywanie mniejszej ilości pokarmów śluzotwórczych. Toksyczna wilgoć pochodząca z rafinowanego cukru, nabiału, mięsa i białej mąki gromadzi się w tętnicach i naczyniach włosowatych, które ulegają procesom zwyrodnieniowym, czyli miażdżycy. Proces ten widoczny jest już nawet u dzieci, które regularnie jadają fast foody, słodycze, białe pieczywo oraz dania mleczne. Przy nadmiarze białej mąki i słodyczy następuje wzrost trójglicerydów we krwi, za którym pojawia się nadciśnienie. Również produkty stymulujące, jak kawa, napoje typu coca cola, papierosy czy czarna herbata są niewskazane, gdyż to co nadmiernie stymuluje w końcu wyczerpuje organizm.
Prawidłowo dobrana dieta pozwala prawie całkowicie cofnąć choroby serca. W swoim jadłospisie należy uwzględnić pokarmy wzmacniające serce. Podstawę stanowią tu pełne ziarna zbóż, czyli grube kasze, ryż naturalny, płatki owsiane, kasza jaglana. Zawierają one białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne w zrównoważonym i najlepszym dla człowieka stosunku. W połączeniu ze zbożami rośliny strączkowe z kolei dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów o dużej wartości. Zawierają one tyle samo białka, co mięso i nabiał, lecz mniej obciążającego wątrobę i nerki. Dla serca szczególnie wskazane są fasole adzuki i mung, czerwona soczewica oraz tofu. Pół szklanki fasoli dziennie to o 12% mniej cholesterolu. Niemniej istotne są sezonowe warzywa. Gotowana lub duszona dynia regeneruje wyczerpaną energię serca. Do potraw należy dodawać dużo czosnku i cebuli. Przynajmniej jeden ząbek czosnku dziennie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Biała rzodkiew daikon, posiekana i ugotowana w małej ilości wody, rozpuszcza złogi tłuszczowe i poprawia krążenie. Kiszone warzywa wspierają naturalną florę bakteryjną i są źródłem cennej dla serca witaminy C, którą całą chore serce zabiera z organizmu. Witamina ta wymiata nadmiar cholesterolu z arterii, normalizuje jego metabolizm i hamuje proces twardnienia naczyń. Naturalnym jej źródłem jest dzika róża, natka pietruszki, porzeczka czarna, papryka, koperek, chrzan. Ponieważ jest ona bardzo nietrwała, ginie w kontakcie z żelazem, w trakcie gotowania i przy przechowaniu, można stosować jej suplement. Jest nim np. ACEROLA nazywana dziką wiśnią, która stanowi jedno z najbardziej bogatych źródeł witaminy C. Preparat zawiera bioflawonoidy cytrusowe, będące źródłem rutyny i hesperydyny, które z kolei wpływają korzystnie na przyswajalność witaminy C. Jako suplement powinien pojawić się też KOENZYM Q10, czyli bardzo silny antyoksydant eliminujący wolne rodniki w naszych komórkach. Jego niedobór zaczyna być zauważalny już około 30 roku życia, a osoby po 40 roku życia powinny przyjmować go regularnie. Szczególnie polecany osobom z problemami z sercem i układem krążenia, w szczególności po zawałach, udarach oraz przy kłopotach z wątrobą. Dla serca istotny jest również potas. Najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Dużo w pszenicy, zbożach, dyniach, jagodach, pomidorach, czy zielonych warzywach. Leczniczo na serce działają też dobre tłuszcze. Zalicza się tu nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno, np. z nasion wiesiołka, oliwa z oliwek, lniany oraz oleje rybne. Ryby i kwasy tłuszczowe omega-3 regulują ciśnienie i krzepliwość krwi. Niezmiernie ważne jest regularne popijanie herbat z ziół wspomagających pracę serca. Zalicza się do nich głóg, miłorząb japoński, kurkumę, lukrecję, imbir, krwawnik. Można korzystać z gotowych mieszanek ziołowych, np. Kardiorytm. Należy też zwrócić uwagę na obecność magnezu w diecie. Wytrąca się on przy płukaniu, moczeniu warzyw i przy ich oczyszczaniu. Najwięcej magnezu jest w zielonych roślinach, dzikiej róży, szarej soli, maku, kakao, orzechach czy melasie. Im więcej stresu w naszym życiu, tym większe zapotrzebowanie na magnez, który obniża poziom cholesterolu, uspokaja, likwiduje zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, kołatanie serca, arytmię, bezsenność.

Serce to miejsce uczuć, sumienia i myśli. Z serca bierze się nasza indywidualność. Odpowiada ono za sposób komunikowania się ze światem zewnętrznym i z samym sobą. Dlatego, aby cieszyć się zdrowym sercem należy oprócz prawidłowej diety pielęgnować uczucie radości, harmonii, optymizmu i pełnego ufności nastawienia do życia.

Anna Grzechowiak