Witam,

jesień to idealna pora na ryby. Takie prawdziwe, świeże i dobrze przyrządzone. Najlepszą formą podawania ryb jest ich gotowanie, pieczenie i duszenie. Unikamy smażenia, gdyż wówczas tracimy to, co w rybach najcenniejsze – tłuszcze Omega 3. Jeżeli już musimy lekko podsmażyć, to na maśle klarowanym. Tłuszcze Omega 3 to najlepsza profilaktyka chorób serca, cukrzycy, astmy, alergii. Są niezastąpione dla dzieci i w diecie obniżającej wagę, bo zawierają dobrze przyswajalne, lekkie białko. Wspaniale też wzmacniają nerki, a o nie zimą dbamy najmocniej.
Skąd w Szczecinie świeża ryba? Tutaj: www.irybka.pl

  Zupa rybna z goździkami

Do wrzątku wrzucamy w kolejności: liść laurowy, marchew, pietruszkę korzeń, seler korzeń, por i  cebulę nabitą 4 goździkami. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rybę, ciut soli i gotujemy ok.15 minut. Przyprawiamy w kolejności  tymiankiem, majerankiem, pieprzem białym  i do smaku solą. Posypujemy natką pietruszki. 

Smacznego!