Witam,

dzieci nie lubią warzyw, a zielonych już w szczególności. Często słyszę takie sformułowania i niestety muszę się z nimi zgodzić. Są oczywiście wyjątki, ale tylko potwierdzające regułę. Jest to po części związane z tym, że zmuszamy dzieci do jadania surówek, które są dla nich ciężkostrawne. Zielone warzywa są źródłem świetnie przyswajalnego wapnia dla naszych pociech. Zaangażujmy je w przygotowywanie potraw z zieleniną. Może polubią kiełki, rzeżuchę, gdy je same zasadzą?  Będzie można posypywać nimi kanapki. Dziś proponuję ulubione naleśniki mojego syna, które w skuteczny sposób przemycają zielone 🙂

Naleśniki ze szpinakiem lub jarmużem

SKŁAD:4 ekologiczne jajka, 1/4l jogurtu wymieszanego z wodą, 20 dag szpinaku lub jarmużu, 8 dag kwaśnej śmietany, ząbek czosnku, łyżka masła, twarożek, szklanka mąki

–         jaja roztrzepać z jogurtem, solą, mąką

–         szpinak (jarmuż) umyć,  pokroić i poddusić na maśle klarowanym z odrobiną czosnku

–         śmietanę wymieszać z twarożkiem, czosnkiem, serem i solą

Na rozgrzanym tłuszczu wylej ciasto na naleśnik, posyp szpinakiem. Złóż naleśnik na pół i smaż z dwóch stron. Podawać polane twarożkiem. 

Smacznego!