Większość teorii żywienia i dietetyki ogólnej opiera się na założeniu, że poszczególne składniki pokarmu mają pozytywny wpływ na określone funkcje organizmu. Prawidłowości tego złożenia nikt nie kwestionuje. Suma poszczególnych wpływów nie mówi jednak nic na temat oddziaływania kompleksowego. W jaki sposób działa na organizm pożywienie jako całość? Czy po posiłku czujemy się dobrze, czy jesteśmy zmęczeni i zdekoncentrowani? Czy nasze trawienie działa sprawnie, czy tez męczy nas uczucie przepełnienia lub wzdęcia? Czy jest nam ciepło, czy marzniemy? Czy nasz sposób odżywiania chroni nas przed przeziębieniami i alergiami, czy też nasza odporność jest słaba? I czy jesteśmy zadowoleni ze swojej sylwetki, czy też zatruwają nam samopoczucie fałdy tłuszczu? Wszystkie te problemy powinno rozwiązać zdrowe kompleksowe odżywianie połączone z pozytywnym myśleniem, ekokosmetykami, pracą z ciałem i dobrym samopoczuciem wynikającym z samoakceptacji. Tym tematom będzie poświęcony czerwiec NA  KOŁŁĄTAJA pod hasłem SMUKLEJ DO LATA. Wówczas poznamy zasady przyrządzania posiłków, dowiemy się, jak powinna wyglądać dieta, która nie tylko prowadzi do schudnięcia, ale również pozwala utrzymać odpowiednią wagę już na zawsze.

Rozpoczynamy od kosmetyków i jedzenia 🙂

4 czerwca poniedziałek godz 18-20 Prezentacja indywidualnie robionych kosmetyków naturalnych

5 czerwca wtorek godz. 18 BIESIADA NA KOŁŁĄTAJA

Przepis na ten tydzień:   Polenta z polewą truskawkowąDo garnka z wrzącą wodą (2,5 szklanki) wsypujemy kaszę kukurydzianą  (½ szklanki) Dodajemy: łyżeczkę masła klarowanego,  rodzynki, orzechy,  ewentualnie słód. W trakcie gotowania często mieszamy. Polewa: w osobnym naczyniu podgrzewamy truskawki, gdy się zagotują dodajemy skrobię lub mąkę kukurydzianą rozprowadzone w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotowujemy całość. Smacznego!

LETNI KURS GOTOWANIA JUŻ 16.06 GODZINA 9-14, KOSZT 145zł, zapraszam!