O chlebie, pastach i KURSACH.
Podstawowym błędem żywieniowym jest nadużywanie chleba i zastępowanie nim gotowanych posiłków. Nie znaczy to jednak, że musimy go całkowicie wyeliminować. Może on stanowić pożywną przekąskę na drugie śniadanie. Na wartość chleba wpływa sposób przygotowania ciasta do wypieku. Znaczenie zdrowotne ma chleb na fermentowanym zakwasie. Jest on wówczas lżej strawny, daje poczucie sytości, zawiera dużo witamin, soli mineralnych, błonnika oraz wspomaga tworzenie flory jelitowej. Jeżeli taki chleb posmarujemy masłem, dobrą oliwą i zjemy z dodatkiem jarskiej pasty lub pasztetu, na pewno ciało nam się odwdzięczy 🙂 Takie smakowite potrawy na wynos mamy też regularnie w Restauracji 5 Smaków.
Proponuję Paprykarz dyniowy do chleba:
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy startą dynię (opcjonalnie marchewkę), pokrojoną paprykę, wcześniej ugotowany ryż, drobną fasolkę, pieprz, curry, sól, koncentrat pomidorowy lub pomidora i natkę pietruszki.
Smacznego 🙂
UWAGA DRUGA EDYCJA pogłębionego kursu DIET
Zapraszam też na podstawowy PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA – 7 marzec (SOBOTA) GODZ. 9-14
szczegóły: http://grzechotka-
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment