Lato to idealny czas na zupy. W przeciwieństwie do zimy gotujemy je szybko i w większej ilości wody. Zdecydowanie muszą to być zupy jarskie, tylko wówczas dopasują nas do pogody i odkwaszą. Dodajemy do nich troszkę dobrego oleju roślinnego. W zupach powinno znaleźć się dużo zieleniny, im więcej natek i ziół, tym lepiej 🙂 Najbardziej wskazane są lekkie kwaśne zupy na bazie pomidorów, ogórków, botwinki, kapusty. Mają one relaksujące działanie na naszą wątrobę. Można je jadać jako danie kolacyjne lub śniadaniowe.

Zupa minestrone: 

Na wrzątek wrzucamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, lubczyk, mieloną kolendrę, pieprz mielony kolorowy, po szczypcie majeranku i ziół prowansalskich oraz podsmażoną na oliwie cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy warzywa według twardości: marchewkę, kalarepkę, pietruszkę, seler, seler naciowy, ziemniaki, kapustę pekińską, czosnek, pomidory,sól i natkę pietruszki. Smacznego 🙂

Terminarz zajęć:

– 13.06 sobota 9-14 Letni podstawowy kurs gotowania na Kołłątaja

– 16.06 wtorek godz.17:30 Spotkanie uzupełniające z dietetyki dla osób po rozszerzonym kursie- diagnoza, zioła i nalewki 

– 17.06 środa godz.19 – wykład w Restauracji 5 Smaków, Przez żołądek do serca – dieta w chorobach kardiologicznych, o czym Ci lekarz nie powie;  wstęp połączony z degustacją 30 zł

Zapraszam 🙂