Jesień to czas gromadzenia energii i ciepła na zimę. Stopniowo wprowadzaj zmiany w jadłospisie, aby dopasować się do pogody za oknem. Ogranicz ilość warzyw surowych na korzyść gotowanych, pieczonych, duszonych.  Podstawą są gęste zupy z fasolkami i kaszami.  Stosuj dłuższy czas gotowania, mniej wody i więcej smaku ostrego. Ostre przyprawy  wydalają toksyny z organizmu, poprawiają strawność i wzmacniają odporność. Gdy masz niestrawność z przejedzenia, wzdęcia, pomoże Ci świeży imbir. Jedz więcej zbóż niż latem. Rozsmakuj się w jęczmieniu, owsie i gryce. Dbaj o dobre tłuszcze, bo one gwarantują Ci ciepło: masło klarowane, oleje tłoczone na zimno, pestki, nasiona. Do popijania zaś napoje z dodatkiem  kardamonu, cynamonu, imbiru i goździków, które rozgrzeją, wzmocnią trawienie, usuną wilgoć – idealne dla zmarzlaków. Jako deser polecam powidła ze śliwek z dodatkiem kakao- idealne na słodką, zdrową przekąskę. Podduś wydrylowane śliwki, gdy woda z nich odparuje dodaj troszkę wanilii, ksylitolu i kakao. Gotowe! 

Chcąc przygotować się do chłodniejszej pory roku warto przeprowadzić tygodniowe      JESIENNE OCZYSZCZANIE ORGANIZMU – Zainteresowanych zapraszam na wykład 7.10 (środa) o 19:00; wstęp 30 zł, miejsce: ul.Śląska 9 – Restauracja 5 Smaków. 

Zapraszam na kursy na Kołłątaja:

– podstawowy JESIENNY KURS GOTOWANIA – 24.10 (SOBOTA) GODZ. 9-14

– ROZSZERZONEGO KURSU DIETETYKI TERAPEUTYCZNEJ, pierwsze z siedmiu spotkań 23.10 (piątek) o godzinie 17:30.

szczegóły: http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/