Otrzymałam książę: Dietetyka praktyczna z 1936 roku. Potwierdza ona, iż wiedza o naturalnym, sezonowym i lokalnym jedzeniu była dawniej w powszechnym użyciu. Cytuję: ” Kuchnia narodowa, wytwór warunków przyrodniczych i kulturalnych każdego kraju, wyciskać musi swe piętno w programach dietetycznych. Gdy południe Europy jada tylko na oliwie, północna Europa i zachodnia używa smalcu i masła.”

 Jest to zgodne z energią pożywienia, którą dopasowujemy do warunków, które mamy w miejscu zamieszania. Do tej wiedzy musimy powrócić. 

Dziś przepis z 1936 roku: Jarmuż z pomidorami 

200 g jarmużu sparzyć, odcedzić i posiekać. Dodać mąkę rozprowadzaną z masłem i wodą. Następnie 200 g powideł pomidorowych podduszonych z siekaną cebulką i masłem. Smacznego 🙂

Są jeszcze miejsca na warsztaty:

– podstawowy JESIENNY KURS GOTOWANIA – 24.10 (SOBOTA) GODZ. 9-14

– ROZSZERZONEGO KURSU DIETETYKI TERAPEUTYCZNEJ, pierwsze z siedmiu spotkań 23.10 (piątek) o godzinie 17:30 – 19:30.

szczegóły: http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/