Jesień charakteryzuje zewnętrzne zamieszanie natury, suchość w domach i ochłodzenie na zewnątrz.  Łagodnie ostre i ogrzewające produkty będą kompensować pojawienie się zewnętrznego zimna, np. owies, proso, kukurydza, ryż, marchew, por, rzodkiew. W przypadku wewnętrznego zimna, dreszczy i początków przeziębienia smak ostry takich produktów, jak czosnek, cynamon, chili, imbir, cebula, stymuluje krążenie energii i szybko wyrzuca patogeny na powierzchnię. Należy unikać chłodnych i zimnych termicznie produktów mlecznych, które obciążają śledzionę i powodują powstanie dolegliwości związanych z wilgocią i śluzem (katar, zatoki), zwłaszcza podczas wilgotnej pogody. Zmieniając nawyki żywieniowe, zmieniasz swoją odporność. 

Zainteresowanych dietetykę w teorii i praktyce zapraszam na moje autorskie kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1. 

Na wszystkie kursy obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona 

WYKŁAD – JESIENNE WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI 

19.10.2016 godz.18 – 20 (środa) 

Wykład połączony z degustacją na temat wzmacniania odporności, potraw podnoszących witalność, suplementów i dodatków do żywności polecanych w chłodnych miesiącach, receptur ziołowych na infekcje.

inwestycja: 60 zł;

PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA – 22  październik 2016 r. (sobota) godz. 9-14

Dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.

inwestycja: 170 zł

ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ – rozpoczęcie 4.11.2016 

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 7 części, które stanowią całość. Na każdych zajęciach będą degustowane dania przygotowane według 5 przemian.

Terminy spotkań: piątki godz.17:30-19:304.11. 2016

szczegóły na stronie:

 http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/

Na jesienne kolacje polecam: Kapuśniak z dynią 

Ok. 0,5 kg dyni ze skórką pieczemy w piekarniku w 180 st. przez 30 minut; W garnku szykujemy bulion: gotujemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, por razem z liściem laurowym, zielem angielskim i 3 gwiazdkami anyżu; Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym czosnek, cebulę i odciśniętą kiszoną kapustę (ok.0,5 kg), przyprawiamy ją  pieprzem, majerankiem i pod koniec duszenia dodajemy pomidory świeże lub z puszki; Podduszoną kapustę z pomidorami dodajemy do wywaru, dodajemy upieczoną dynię,  przyprawiamy pieprzem, solą, natką pietruszki, kminkiem, majerankiem i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty;  

smacznego 🙂