JESIENNE KURSY
Jesień charakteryzuje zewnętrzne zamieszanie natury, suchość w domach i ochłodzenie na zewnątrz. Łagodnie ostre i ogrzewające produkty będą kompensować pojawienie się zewnętrznego zimna, np. owies, proso, kukurydza, ryż, marchew, por, rzodkiew. W przypadku wewnętrznego zimna, dreszczy i początków przeziębienia smak ostry takich produktów, jak czosnek, cynamon, chili, imbir, cebula, stymuluje krążenie energii i szybko wyrzuca patogeny na powierzchnię. Należy unikać chłodnych i zimnych termicznie produktów mlecznych, które obciążają śledzionę i powodują powstanie dolegliwości związanych z wilgocią i śluzem (katar, zatoki), zwłaszcza podczas wilgotnej pogody. Zmieniając nawyki żywieniowe, zmieniasz swoją odporność.
Zainteresowanych dietetykę w teorii i praktyce zapraszam na moje autorskie kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1.
Na wszystkie kursy obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona
WYKŁAD – JESIENNE WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
19.10.2016 godz.18 – 20 (środa)
Wykład połączony z degustacją na temat wzmacniania odporności, potraw podnoszących witalność, suplementów i dodatków do żywności polecanych w chłodnych miesiącach, receptur ziołowych na infekcje.
inwestycja: 60 zł;
PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA – 22 październik 2016 r. (sobota) godz. 9-14
Dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.
inwestycja: 170 zł
ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ – rozpoczęcie 4.11.2016
Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.
Kurs składa się z 7 części, które stanowią całość. Na każdych zajęciach będą degustowane dania przygotowane według 5 przemian.
Terminy spotkań: piątki godz.17:30-19:304.11. 2016
szczegóły na stronie:
http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/
Na jesienne kolacje polecam: Kapuśniak z dynią
Ok. 0,5 kg dyni ze skórką pieczemy w piekarniku w 180 st. przez 30 minut; W garnku szykujemy bulion: gotujemy pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, por razem z liściem laurowym, zielem angielskim i 3 gwiazdkami anyżu; Na patelni podsmażamy na maśle klarowanym czosnek, cebulę i odciśniętą kiszoną kapustę (ok.0,5 kg), przyprawiamy ją pieprzem, majerankiem i pod koniec duszenia dodajemy pomidory świeże lub z puszki; Podduszoną kapustę z pomidorami dodajemy do wywaru, dodajemy upieczoną dynię, przyprawiamy pieprzem, solą, natką pietruszki, kminkiem, majerankiem i ewentualnie sokiem z kiszonej kapusty;
smacznego 🙂
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment