NOWOROCZNE POSTANOWIENIA
– Jedz w cichej i przyjemnej atmosferze i skup się na tej czynności. Spożywaj posiłki o tych samych porach, najlepiej w zrównoważonym i rozluźnionym nastroju.
– Nie jedz ani za szybko, ani za wolno. Napełniaj się do mniej więcej trzech czwartych sytości i nie odchodź od stołu ani głodny, ani zbyt pełny.
– Nie jedz, zanim nie strawisz poprzedniego posiłku.
– Podczas posiłków unikaj zimnych napojów, ponieważ ochłodzą Twój Ogień trawienny. Również wystrzegaj się lodowatych potraw.
– Generalnie posiłki powinny być zbilansowane i zawierać pięć smaków: kwaśny, gorzki, słony, ostry i słodki. Uzyskuje się je poprzez dobór przypraw właściwych do pór roku i budowy danej osoby.
– Po posiłkach poświęć kilka minut, żeby posiedzieć w ciszy, zanim wrócisz do pracy lub aktywności.
Ach, żeby to było takie proste :). Życzę Państwu w Nowym Roku sukcesów w realizacji planów żywieniowych i zdrowotnych 🙂
Zupa z kopru włoskiego i fasolki – Bulwę kopru włoskiego, pokroić na drobne kawałki. Podgrzać oliwę lub masło klarowane w większym garnku, dodać koper włoski i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut (koper ma zmięknąć). Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz plasterki czosnku i z 3 pokrojone ziemniaki. Smażyć, aż warzywa dalej zmiękną, pod koniec mogą zmienić kolor na złoty, mogą się lekko zrumienić. Wlać gorący bulion wegetariański oraz 1 szklankę ugotowanej fasoli białej z zalewą. Zagotować. Pod koniec dodać majeranek, chili, sól i natkę pietruszki.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment