Kuchnia dla kobiet w maju
W jaki sposób my, kobiety, możemy odnaleźć najlepszą drogę do osiągnięcia wspaniałej formy fizycznej i znakomitego samopoczucia? Trzeba zrozumieć podstawy funkcjonowania naszego organizmu i traktować własne ciało holistycznie. Dobre zdrowie wymaga współdziałania rozmaitych czynników, które w połączeniu wspierają rozwój ciała i umysłu. Złożone układy rozrodcze, nieustannie zmieniająca się równowaga hormonów, przeżyte lata, emocje wymagają diety pełnej różnorodnych składników odżywczych. Aby właściwie je dopasować musimy nauczyć się obserwować własny organizm i stopniowo dokonywać odpowiednich korekt. Np. po 40 roku życia należy bardzo ostrożnie stosować w kuchni smak ostry, pikantny. Powoduje on wewnętrzne rozgrzanie i utratę cennych płynów, które łagodzą uderzenia gorąca, nawilżają skórą, powodują lepszą pracę stawów i spokojny sen. Przyprawiamy wówczas dania ziołami trawiennymi, ale unikamy chili, imbiru, pieprzu czy kardamonu. Wiedza o znaczeniu smaków pozwala dokładnie dobrać jadłospis do swojej osoby.
Pesto z podagrycznika (do zerwania w każdym parku, ogrodzie)
Składniki:
1/2 kubka słonecznika łuskanego, garść świeżego podagrycznika, oliwa z oliwek w takiej ilości, by dobrze było miksować, 3 suszone pomidory z zalewy, 1-2 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól do smaku
Przygotowanie:
Słonecznik miksujemy w blenderze. Dodajemy do niego posiekany podagrycznik i pozostałe składniki. Całość miksujemy na jednolitą pastę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Idealnie smakuje z dobrym makaronem, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment