Znaczenie wątroby:

Wątroba to największy gruczoł naszego ciała. Identyfikuje wszystkie związki dostające się do organizmu i neutralizuje toksyny – rocznie nawet 4 kg różnych związków chemicznych. Wytwarza składniki krwi warunkujące metabolizm i odporność. Produkuje ponad 1000 enzymów niezbędnych w trawieniu i żółć do trawienia tłuszczy. Jej funkcją jest też zapewnienie pozbawionego blokad i przeszkód przepływu energii (Qi) w organizmie. Żeby go zapewnić, wątroba musi pozostawać w stanie harmonii. Emocje takie jak złość czy wściekłość natychmiast blokują przepływ Qi. Inną funkcją wątroby jest przechowywanie krwi. W czasie spoczynku, kiedy leżymy lub śpimy, krew wpływa do wątroby, jest tam przechowywana, a następnie oczyszczana. Wątroba jest tym z narządów, który najszybciej się regeneruje, o ile mu się na to pozwoli.

Objawy problemów z wątrobą:

Ból wątroby oznacza już stan poważny. Wcześniej daje ona objawy, które rzadko z nią kojarzymy. Są to min. bóle karku, napadowe bóle głowy w skroniach i czole, problemy ze wzrokiem, paznokciami, wszystkie skurcze i napięcia mięśni, przewlekłe zmęczenie, alergia, zmiany skórne, uporczywe niedobory odporności, problemy z menstruacją i oczywiście słabość trawienia, czyli wzdęcia, gazy, nieregularne wypróżnienia. Można też tu zaliczyć zmiany nastroju, depresję i emocje związane z gniewem, złość, wybuchowość i niecierpliwość.

Ulubione produkty wątroby:

Nie ma jednej diety wątrobowej. Zawsze należy indywidualnie ustalić przyczynę problemu z wątrobą. Uwzględnia się wówczas stan danej osoby, jej konstytucję energetyczną, wiek i inne ewentualne dolegliwości. Niemniej postaram się wymienić takie pokarmy, które są dla wątroby wskazane.

Zaliczamy tutaj produkty pełnoziarniste: wszystkie kasze, płatki zbożowe, brązowy ryż, komosę ryżową, amarantus. Najlepiej jadać je na śniadanie, dobrze ugotowane, bez mleka, w wersji z owocami lub warzywami. Pieczywo, może być jaśniejsze, delikatniejsze, np. orkiszowe, ale na naturalnym zakwasie i czerstwe. Generalnie nie zaleca się kanapek, ale jak już, to tylko na drugie śniadanie, z jarskimi pastami czy pasztetami.

Wątroba lubi wszystkie warzywa zielone. Chlorofil wspaniale wpływa przecież na krew, dlatego poleca się świeże, krótko gotowane, duszone lub blanszowane zielone warzywa: natki, jarmuż, szpinak, liście rzodkiewki i marchwi, świeże zioła (pokrzywa, babka lancetowata, mniszek, bluszczyk kurdybanek, gwiazdnica). Bardzo dobrze działają też algi (spirulina, chlorella), wodorosty (wakame, kombu) i sproszkowany jęczmień. Także buraki, botwina, marchew (również w postaci soku), seler, kabaczki, dynie oraz pomidory, które łagodzą stany zapalne wątroby. Warto też regularnie wprowadzać w miarę swoich możliwości trawiennych warzywa rzepowate: białą rzodkiew, brukiew, czarną rzepę, rzodkiewkę; warzywa kapustne: kapusty, brukselkę, brokuły, kalafiory, kalarepkę z liśćmi. Nieodzowne są również codziennie kiszonki: kapusta, ogórki, buraki, żurek- zawsze towarzyszyły polskiej kuchni stosowane w celu poprawy pracy przewodu pokarmowego. Z owoców polecam suszone i świeże śliwki, truskawki, brzoskwinie, winogrona, jabłka, cytryny, grapefruity.

Wątroba jest specyficznym organem, który poza nielicznymi wyjątkami, (gdy musimy rozgrzać osobę lub odbudować jej krew), raczej nie przepada za produktami zwierzęcymi. Osoby, które nie mają problemu ze śluzem (zatoki, katary, alergie, grzybice, biegunki), mogą okazjonalnie podjadać dobrej jakości fermentowany nabiał w postaci naturalnego twarogu, kefiru czy jogurtu, ale zawsze jako dodatek do dań warzywnych, a nie na słodko. Wskazane są też ekologiczne jajka. Ponieważ wątroba bierze udział w trawieniu tłuszczy, należy zwrócić uwagę na ich jakość. Zalecam zawsze dobre masło, masło klarowane i naturalne oleje tłoczone na zimno. Jako świetny wątrobowy suplement proponuję mielony ostropest lub olej z ostropestu oraz oleje z ogórecznika, wiesiołka. Kwestii cholesterolu, nie poruszam, gdyż z innych artykułów w czasopiśmie jesteście Państwo poinformowani, że nie ma czego się obawiać. Gdyby jednak ktoś bardzo chciał go obniżyć, może to zrobić jadając regularnie nieduże ilości roślin strączkowych. Groch, fasola, soczewica, ciecierzyca w ilości pół szklanki dziennie, to już o prawie 15% niższy cholesterol. Są to jednak rośliny wymagające od przewodu pokarmowego sprawności, ale przy dobrym przyrządzeniu i jadane w daniach jarskich, nie powinny stanowić kłopotu. Dodatkowo pomaga stosowanie do potraw dużej ilości ziół trawiennych oraz popijanie herbat ziołowych (nagietek, dziurawiec, krwawnik, pokrzywa, owoc głogu, koper włoski).

Przy problemach z wątrobą należy uważać na sygnały, które ten organ wysyła po posiłkach. Jeżeli coś nam w danym momencie nie służy, wstrzymajmy się na jakiś czas z danem produktem. Może to dotyczyć np. grzybów, surowej rzodkiewki, cebuli czy czosnku. Najczęściej należy też unikać smaku pikantnego, ostrego, szczególnie, gdy ma się problemy np. z jaskrą.

Produkty niewskazane dla wątroby:

Wątroba odpowiada za czystość i  jakość krwi. Spełnia ona rolą wewnętrznego filtru, który pracuje tak długo, jak może. W pewnym momencie filtr się zapycha. Tak, jak w akwarium, gdy karmimy ryby odpowiednim pokarmem we właściwej ilości i regularnie czyścimy filtr, ten mały ekosystem długo pozostaje w równowadze. Gdy tylko któryś z warunków zostanie naruszony, wszystko się psuje. Dlatego należy uważać nie tylko na jakość, ale i ilość jedzenia.

Wątroba najmocniej pracuje w nocy pomiędzy 1 a 3 godziną. Można się wówczas wybudzać lub mieć problem z zaśnięciem, szczególnie, gdy pofolgowaliśmy sobie na kolację. Wieczorem trawienie jest już najsłabsze i każda, nawet nieduża ilość pokarmu może zakłócać proces nocnego odpoczynku i pracy wątroby. Dlatego unikajmy kolacji, a jeżeli już musimy coś zjeść, to niech to będzie jarska zupa, z dobrym tłuszczem, np. masłem klarowanym. Dodatkowo należy unikać potraw smażonych na rafinowanych olejach, fryturach, pędzonego drobiu, wędlin z konserwantami, konserw mięsnych i rybich, żółtego sera, mleka UHT, margaryn, kawy rozpuszczalnej, napojów typu cola, octu spirytusowego, produktów przetworzonych, konserwowanych chemicznie. Nie pomaga też biały cukier i biała mąka, która zapycha tkanki wątroby, przez co ona twardnieje. Uważać należy też na alkohol, chociaż czasem stosuje się piwo pszeniczne niepasteryzowane w pracy nad uspokojeniem wątroby i przy bezsenności. No i oczywiście leki stosowane w nadmiarze na problemy, które można rozwiązać bez ich użycia.