Kulinarne wieści w marcu
Wiosną dbamy przede wszystkim o naszą wątrobę. W miarę wzrostu temperatury, możemy wreszcie sobie pozwolić na więcej produktów chłodniejszych, czyli na świeże młode warzywa, kiełki, twarożek z koperkiem, szczypiorkiem. Proces kiełkowania roślin powoduje gwałtowny wzrost zawartości witamin i enzymów, są one łatwiejsze do przyswojenia. Mają również duże właściwości odchudzające. Na pierwszy plan wysuwają się tu kiełki lucerny, które także wspaniale oczyszczają organizm. Lucerna zawiera osiem enzymów pomagających w przyswajaniu białka, tłuszczów i węglowodanów. Unikamy dużych ilości soli oraz ciężkich i obfitych posiłków, które zatykają wątrobę. Gotujemy krócej i w wyższej temperaturze. Stosujemy dużo ziół przyprawowych: bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, kminek, koper. Idealnym zbożem wiosennym jest ekologiczne ziarno orkiszu , które wzmacnia i odświeża wątrobę, woreczek żółciowy, najlepiej oczyszcza organizm z toksyn i złogów. Warto również skusić się po nasze wspaniałe zioła: pokrzywę, gwiazdnicę, podagrycznik i mniszek. Młode pędy pokrzywy to bogactwo witamin i mikroelementów, które wyśmienicie oczyszczają, odmładzają i energetyzują. Listki i łodygi mniszka regenerują wątrobę, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i oczyszczają krew. Dlatego można je stosować jako dodatek do potraw w naszej kuchni.
Zapraszam na kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1 w Szczecinie:
1) UWAGA – KURS ODWOŁANY
24.03 – Oczyszczanie i wzmacnianie wątroby – Wątroba to największy gruczoł naszego ciała. Identyfikuje wszystkie związki dostające się do organizmu i neutralizuje toksyny – rocznie nawet 4 kg różnych związków chemicznych. Wiosna to najlepszy czas, aby jej pomóc.Zapraszam na wykład, gdzie wszystko dokładnie omówię 🙂
wtorek godz. 17:30 – 19:30; wstęp 60 zł
2) 3.03 Rośliny o działaniu przeciwwirusowym – Spotkania zielarskie Reginy Łuski zielarki, fitoterapeutki – zioła przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne w sposób naturalny i bezpieczny niszczą szkodliwe patogeny. W dzisiejszych czasach najlepiej samodzielnie przygotować się na ewentualne zagrożenie. Regina szczegółowo ten temat przybliży 🙂
wtorek; godz. 17:30-19:30; wstęp 60 zł
14.03 – Praktyczny warsztat ziołowy Reginy Łuski – Mikstura przeciwwirusowa i balsam do ciała; Na warsztatach zrobimy miksturę działającą rewelacyjnie przeciwwirusowo oraz balsam do ciała pielęgnujący, odżywiający i rewitalizujący ciało po zimie. Wszystkie samodzielnie zrobione produkty zabieramy ze sobą:)
sobota 9-13, wstęp 130 zł
Na wszystkie obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona
POLECAM NOWY NUMER MIESIĘCZNIKA ZDROWIE BEZ LEKÓW i w nim m.in. mój artykuł na temat wiosennego oczyszczania
Potrawka z orkiszu i warzyw: W woku lub patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy poszczególne pokrojone dowolnie warzywa: marchew, czerwoną cebulę, brokuł, pieczarki, cukinię, kiełki fasolki mung i lekko je solimy. Osobno gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziarno orkiszu. Następnie ugotowany orkisz dodajemy do warzyw i mieszamy wszystko razem przyprawiając majerankiem, papryką, pieprzem, solą. Smacznego 🙂
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment