Z przyjemnością ogłaszam właściwy moment na rozpoczęcie diety warzywno-owocowej. Wiosna jest czasem na wszystkie kuracje sprzątające nasze ciało po zimie.  Oczyszczanie wiosenne pozwala na szybką utratę wagi, ale ma też skutki lecznicze przy wielu chorobach. Organizm przechodzi na odżywianie wewnętrzne i pozbywa się w kolejności wszystkiego, co go obciąża – zapasy, złogi, patologiczne twory, komórki zwyrodniałe i chore – i co zaburza jego normalne funkcjonowanie. Likwiduje konsumpcyjny styl życia (obżarstwo) i pozwala jeść umiarkowanie. Nazywany jest operacją bez skalpela, ponieważ zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i odmładza skórę. Regularnie przeprowadzany w okresie wiosennym pozwala na utrzymanie dobrej kondycji psychofizycznej i lepsze samopoczucie przez cały rok.  Ważne, by wiosenną dietę przeprowadzić w sposób prawidłowy, przechodząc przez jej trzy etapy. Pozwoli to długo cieszyć się jej rezultatami. Pamiętajmy, lepiej zapobiegać, niż leczyć 🙂
Zainteresowanych tym tematem zapraszam  Na Kołłątaja 23/1 na wykład, który odbędzie się w dwóch terminach do wyboru:
– 6.03.2017 – już brak miejsc –  lub 20.03(poniedziałek)  – drugi termin; Wiosenne oczyszczanie organizmugodz. 18-20; wykład połączony z degustacją – 60 zł, obowiązują wcześniejsze zapisy
Wiosenna kiszonka: 

Kiszonki zawierają kwasy- bakterie kwasu mlekowego, które z łatwością zasiedlą jelita, gdyż warzywa te zawierają dużo inuliny, pożywki dla tych bakterii. 

1/3 główki poszatkowanej kapusty, 2-3 marchwie, 2 korzenie pietruszki, 1 seler może być trochę naciowego, 2 jabłka
Wszystkie warzywa potartkować na jarzynowej tartce, wymieszać razem z kapustą; dodać 2 czubate łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej; warzywa przetrzeć z solą,aby puściły sok. Pokroić główkę czosnku, wsypać na warzywa, przełożyć do szklanego lub glinianego słoja i zalać 2 litrami wody przegotowanej. Wymieszać drewnianą łyżką i zostawić do skwaszenia.
Kwasi się 2-3 dni w zależności od temperatury w pomieszczeniu, kwas trzymać w lodówce, warzywa można zjeść 🙂
Pić przed każdym posiłkiem jeśli jest taka możliwość na 15 min., jeśli nie to rano po pół szklanki lub więcej w zależności do potrzeb, większa ilość może przeczyszczać, 

 Smacznego 🙂
Polecam również:
25.03.2017(sobota)  Podstawowy kurs gotowania, godz.9-14; wykład połączony z pokazem gotowania i degustacją – 170 zł,
Wszystkich początkujących w zdrowej kuchni zapraszam na zimowy podstawowy kurs gotowania, który umożliwi samodzielne wprowadzanie w życie naturalnych zasad gotowania. Już po 2 tygodniach Twoje ciało poczuje wyraźną różnicę w samopoczuciu i uzyska możliwość w dojściu do równowagi.
Na wszystkie zajęcia obowiązują wcześniejsze zapisy. 
Zapraszam !