Kulinarna Szkoła

Cykliczne Wykłady Kulinarne w przystępny sposób wprowadzają w nowy styl żywienia.
Uczą, jak obserwować i rozumieć swój organizm oraz jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, by czuć się zdrowo.
Pokazują również w jaki sposób dietę dostosować do stylu życia, aktywności, płci, wieku i potrzeb rozwojowych oraz pór roku i klimatu.
Dostarczają wiedzę i umiejętności umożliwiające odbudowanie poczucia wpływu na zdrowie własne i najbliższych.

1) WYKŁADY  poniedziałek godz.17:30 – 19:30, wstęp 60 zł 

  • 20.05 – Naturalna kuchnia dla kobiet – na co szczególnie mają zwrócić uwagę dojrzałe Panie? Co jeść, pić i suplementować, aby spokojnie przejść przez okres rozrodczy i menopauzalny? Co zwiększa ryzyko osteoporozy? Co wzmacnia kości? Jak dbać o zdrowy wygląd? O tym opowiem na wykładzie, zapraszam 🙂
  • 8.04 – Wiosenna wątroba – wiosna to najmocniejszy czas pracy wątroby. Właśnie w tym okresie można najlepiej wspomóc jej pracę poprzez dietę i różne formy oczyszczania, o których opowiem.
  • 11.03 – Wiosenne oczyszczanie organizmu – wiosna to idealny czas na kuracje oczyszczające organizm po zimie; opowiem, jak przeprowadzić dietę zasadową, jak się do niej przygotować i jak po wyjściu utrwalić efekty. Będzie to nasza operacja bez skalpela 🙂

Miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 , koszt: 60 zł; obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona

2) PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.

 11  maj 2019 r (sobota) godz. 9-14 –  PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Inwestycja – 170 zł. W cenę kursu wliczone są materiały oraz degustacja przyrządzonych wspólnie dań.

miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 Szczecin

PROGRAM KURSU:

1. Energia pożywienia i jej rodzaje, podział produktów spożywczych i stylów gotowania, krążenie energii w ciele 

2. Prawidłowy rytm posiłków, łączenie pokarmów 

3. Cykl odżywczy w teorii Pięciu Elementów.

4. Klasyfikacja smaków i pokarmów według przynależności do Pięciu Elementów

5. Zalecenia dietetyczne w najczęstszych dolegliwościach, takich jak np.:
przeziębienie, grypa, alergie, zaburzenia trawienia, dolegliwości kobiece, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, nadciśnienie, nadwaga, zakwaszenie organizmu, choroby dziecięce

6. Przygotowanie i degustacja:
dań śniadaniowych ( kasze, dodatki do pieczywa), obiadowych (dania z fasolek i innych strączkowych), potrawy dla alergików, zupy mocy, napoje energetyzujące)

7. Nauka pieczenia chleba na zakwasie

 

3) ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 6 części, które stanowią całość.

Terminy spotkań: wtorki, godz. 18-20

Rozpoczęcie: 12.2.2019  – w trakcie

Miejsce: u. Kołłątaja 23/1

Warunki uczestnictwa: Kurs ma charakter zamknięty. W razie wolnych miejsc można dołączyć w trakcie.

Płatności:  80 zł za pojedyncze zajęcia

Zapisy: tel. 880 496 172,   grzechotka2@gmail.com

Tematy:

  1. Wprowadzenie:

Energia pożywiania, jej rodzaje; podział produktów spożywczych i stylów gotowania;  czynniki zewnętrzne i wewnętrzne w doborze diety

2. Zegar biologiczny

Prawidłowy rytm posiłków, krążenie energii w ciele, schemat trawienia produktów; łączenie pokarmów

3. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów.

Gotowanie zgodne z energią smaków, właściwości smaków w diecie, związek smaków z narządami i ich wpływ na ciało; powiązania między narządami

4. Typy konstytucyjne człowieka

Charakterystyka typów konstytucyjnych człowieka w związku z dietą, potrawy wspierające i utrudniające utrzymania zdrowia, indywidualna diagnoza

5. Omówienie Pięciu Elementów

Charakterystyka szczegółowa pięciu smaków, grup narządów i dopasowanych do nich produktów z uwzględnieniem patologii; podstawowe kuracje dietetyczne wspomagające leczenie

6.  Zioła zachodnie w dietetyce chińskiej

Charakterystyka podstawowych ziół europejskich, receptury ziołowe na poszczególne dolegliwości

 

                                        WARSZTATY WYJAZDOWE

III LATO Z PRZEMIANĄ 24.06 – 30.06. 2019

Serdecznie zapraszamy wszystkich dorosłych na spędzenie wspólnego czasu wypełnionego smacznym i zdrowym jedzeniem, teoretycznymi i praktycznymi zajęciami z zakresu dietetyki, ziołolecznictwa, jogi, masażu, ćwiczeń metody dwupunktowej, malowania intuicyjnego i wielu innych atrakcji.

Wypoczywać (czynnie 🙂 ) będziemy w przeuroczym miejscu w środku lasu nad jeziorem: gospodarstwo agroturystyczne w Pszczewskim Parku Krajobrazowym – DOM POD LIPĄ www.dompodlipa.pl

Zajęcia poprowadzą:

Anna Grzechowiakdietetyk, stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów

Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia

Termin: 24 czerwiec (poniedziałek od obiadu) – 30 czerwiec (niedziela do śniadania)

Cena: 1530 zł

W cenie : nocleg, przepyszne wyżywienie wegetariańskie 3 razy dziennie, materiały dydaktyczne i plastyczne, joga twarzy, ćwiczenia z metody dwupunktowej, wykłady z odżywiania według 5 przemian, nauka ziołolecznictwa w plenerze, ognisko, kąpiele w jeziorze Chłop

Uwaga!

Pomagamy zorganizować się z dojazdem.

Ilość miejsc ograniczona , decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 600 zł do dnia 15.05.19.

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:

Anna Grzechowiak www.grzechotka-dieta.pl tel. 880 496 172

Blanka Büttner babajoga@o2.pl tel.

Serdecznie zapraszamy !