Kulinarna Szkoła

Cykliczne Wykłady Kulinarne w przystępny sposób wprowadzają w nowy styl żywienia.
Uczą, jak obserwować i rozumieć swój organizm oraz jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, by czuć się zdrowo.
Pokazują również w jaki sposób dietę dostosować do stylu życia, aktywności, płci, wieku i potrzeb rozwojowych oraz pór roku i klimatu.
Dostarczają wiedzę i umiejętności umożliwiające odbudowanie poczucia wpływu na zdrowie własne i najbliższych.

1)WYKŁADY  w poniedziałki godz.17:30 – 19:30

  • 13.11 – Poczuj się dobrze z własnym ciałem, jak uchronić się przed błędami żywieniowymi
  • 4.12 – Od malucha do nastolatka – jak karmić dzieci i młodzież, by zapewnić im pełnię zdrowia i prawidłowy rozwój intelektualny
  • 8.01.18 – Tarczyca, co mogę dla niej zrobić?problemy z autoimmunologią dotykają coraz więcej osób, coraz więcej jest też diet wspierających leczenie tych przypadłości. Czy można znaleźć wspólny mianownik w pracy żywieniowej nad tarczycą? Jak podchodzi do tego problemu medycyna chińska?

Miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 , koszt: 60 zł; obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona

 

2) PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.

 9  grudzień 2017 r (sobota) godz. 9-14 –  PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Inwestycja – 170 zł. W cenę kursu wliczone są materiały oraz degustacja przyrządzonych wspólnie dań.

miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 Szczecin

PROGRAM KURSU:

1. Energia pożywienia i jej rodzaje, podział produktów spożywczych i stylów gotowania, krążenie energii w ciele 

2. Prawidłowy rytm posiłków, łączenie pokarmów 

3. Cykl odżywczy w teorii Pięciu Elementów.

4. Klasyfikacja smaków i pokarmów według przynależności do Pięciu Elementów

5. Zalecenia dietetyczne w najczęstszych dolegliwościach, takich jak np.:
przeziębienie, grypa, alergie, zaburzenia trawienia, dolegliwości kobiece, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, nadciśnienie, nadwaga, zakwaszenie organizmu, choroby dziecięce

6. Przygotowanie i degustacja:
dań śniadaniowych ( kasze, dodatki do pieczywa), obiadowych (dania z fasolek i innych strączkowych), potrawy dla alergików, zupy mocy, napoje energetyzujące)

7. Nauka pieczenia chleba na zakwasie

 

3) ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 6 części, które stanowią całość. Na każdych zajęciach będą degustowane dania przygotowane według 5 przemian.

Terminy spotkań: poniedziałki, godz.17:30-19:30

Rozpoczęcie: 27.11.2017

Miejsce: u. Kołłątaja 23/1

Warunki uczestnictwa: Kurs ma charakter zamknięty. W razie wolnych miejsc można dołączyć w trakcie. Jest również możliwość odrobienia nieobecności w kolejnej edycji kursu.

Płatności:  całość 420 zł płatne na pierwszych zajęciach

Zapisy: tel. 880 496 172,   grzechotka2@gmail.com

Tematy:

  1. Wprowadzenie:

Energia pożywiania, jej rodzaje; podział produktów spożywczych i stylów gotowania;  czynniki zewnętrzne i wewnętrzne w doborze diety

2. Zegar biologiczny

Prawidłowy rytm posiłków, krążenie energii w ciele, schemat trawienia produktów; łączenie pokarmów

3. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów.

Gotowanie zgodne z energią smaków, właściwości smaków w diecie, związek smaków z narządami i ich wpływ na ciało; powiązania między narządami

4. Typy konstytucyjne człowieka

Charakterystyka typów konstytucyjnych człowieka w związku z dietą, potrawy wspierające i utrudniające utrzymania zdrowia, indywidualna diagnoza

5. Omówienie Pięciu Elementów

Charakterystyka szczegółowa pięciu smaków, grup narządów i dopasowanych do nich produktów z uwzględnieniem patologii; podstawowe kuracje dietetyczne wspomagające leczenie

6.  Zioła zachodnie w dietetyce chińskiej

Charakterystyka podstawowych ziół europejskich, receptury ziołowe na poszczególne dolegliwości

Zapraszam 

WARSZTATY WYJAZDOWE

WIOSNA Z PRZEMIANĄ I DIETĄ ZASADOWĄ W ŚWINOUJŚCIU

Wiosenne spotkanie z jogą, zdrową dietą, metodą dwupunktową, wspólnym masażem, dobrym nastrojem i własną osobowością.
Podczas tego spotkania będziemy regenerować ciało i umysł. Dzięki diecie zasadowej i odżywianiu wewnętrznemu przygotujemy się do lata. Poznamy naturalne sposoby oczyszczania organizmu i pozbędziemy się zimowych nadmiarów. To kolejny dobry moment, by starym nawykom powiedzieć stanowcze NIE!
OCZYŚĆ SIĘ NA WIOSNĘ i skorzystaj z tego wyjątkowego zaproszenia na weekend nad przepięknym świnoujskim morzem. W jego otoczeniu, otoczeniu zieleni i wyjątkowych ludzi dokona się Twoja Przemiana!

Joga pozwoli złapać Tobie głębszy oddech, pozbyć się napięcia w ciele, uwolnić go od niepotrzebnych emocji a także je wzmocnić, masaż wspomoże proces uwalniania od napięć a ćwiczenia z metody dwupunktowej pozwolą z optymizmem i zaufaniem spojrzeć w przyszłość.

Dieta zasadowa wprowadzi w odżywianie wewnętrzne, wspomoże pracę wątroby, jelit, oczyści organizm i wzmocni jego siły witalne. Kuchnia oparta o warzywa, jabłka, cytryny, grejpfruty i zioła odkwasi po zimie organizm, ustabilizuje trawienie i dostarczy nowych energii. Oprócz wykładów, praktyczne warsztaty z ziołolecznictwa i przygotowywania potraw.


Prowadzący:
Anna Grzechowiak – dietetyk, stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia

Miejsce:

Ośrodek przy Amfiteatrze, położony w przyjaznym zielonym miejscu,

15 min. uważnym spacerkiem do morza. 🙂

Termin: 15-18 marzec (od czwartku godz.15 do niedzieli godz.15) 2018 r
Warianty cenowe:

– 780 zł/osoba obejmuje nocleg, warsztaty, wyżywienie i Spa

– 590 zł/osoba obejmuje warsztaty, wyżywienie i Spa


Uwaga!
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zaliczki w wysokości 300 zł do dnia 2.03. 18r

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:
Anna Grzechowiak
www.grzechotka-dieta.pl tel. 880 496 172
Blanka
Büttner babajoga@o2.pl tel. 533 897 197 

 

II LATO Z PRZEMIANĄ 25.06 – 1.07 2018

Serdecznie zapraszamy wszystkich dorosłych na spędzenie wspólnego czasu wypełnionego smacznym i zdrowym jedzeniem, teoretycznymi i praktycznymi zajęciami z zakresu dietetyki, ziołolecznictwa, jogi, masażu, metody dwupunktowej, malowania intuicyjnego i wielu innych atrakcji.

Wypoczywać (czynnie 🙂 ) będziemy w przeuroczym miejscu w środku lasu nad jeziorem: gospodarstwo agroturystyczne w Pszczewskim Parku Krajobrazowym – DOM POD LIPĄ www.dompodlipa.pl

Zajęcia poprowadzą:

Anna Grzechowiakdietetyk, stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów

Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia

Termin: 25 czerwiec (poniedziałek od obiadu) – 1 lipca (niedziela do śniadania)

Cena: 1430 zł

W cenie : nocleg, przepyszne wyżywienie wegetariańskie 3 razy dziennie, materiały dydaktyczne i plastyczne, joga twarzy, ćwiczenia z metody dwupunktowej, wykłady z odżywiania według 5 przemian, nauka ziołolecznictwa w plenerze, ognisko, kąpiele w jeziorze Chłop

Uwaga!

Ilość miejsc ograniczona , decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 600 zł do dnia 15.05.18.

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:

Anna Grzechowiak www.grzechotka-dieta.pl tel. 880 496 172

Blanka Büttner babajoga@o2.pl tel.

Serdecznie zapraszamy !