Kulinarna Szkoła

Cykliczne Wykłady Kulinarne w przystępny sposób wprowadzają w nowy styl żywienia.
Uczą, jak obserwować i rozumieć swój organizm oraz jak praktycznie stosować poznaną wiedzę, by czuć się zdrowo.
Pokazują również w jaki sposób dietę dostosować do stylu życia, aktywności, płci, wieku i potrzeb rozwojowych oraz pór roku i klimatu.
Dostarczają wiedzę i umiejętności umożliwiające odbudowanie poczucia wpływu na zdrowie własne i najbliższych.

1) WYKŁADY  wtorek,  godz.17:30 – 19:30, wstęp 60 zł 

  • 24.04 – Oczyszczanie i wzmacnianie wątroby – Wątroba to największy gruczoł naszego ciała. Identyfikuje wszystkie związki
    dostające się do organizmu i neutralizuje toksyny – rocznie nawet 4 kg różnych związków chemicznych. Na wiosną jest najlepszy czas, aby jej pomóc.
  • 25.02 – Wiosenne oczyszczanie organizmu – dieta warzywno-owocowa jako remedium na zmęczenie, nadwagę, spadki odporności ? Jak najbardziej, tylko należy mądrze ją przeprowadzić, aby długo cieszyć się jej rezultatami. Zapraszam na wykład, gdzie wszystko dokładnie omówię 🙂
  • 14.01.20 – Kuchnia dla dzieci – gotowanie dla dzieci to duże wyzwanie. Ma za zadanie wzmocnić odporność, dostarczyć niezbędne składniki odżywcze, zmniejszyć chęć na sztuczne słodycze, pomóc zwalczyć infekcje i jeszcze ma dzieciom smakować. Jak to ogarnąć ?:)
  • 10.12.19 – TARCZYCA, CO MOGĘ DLA NIEJ ZROBIĆ? – Na tarczycę i jej wspomaganie wpływa: Higiena życia: zdrowe jelita i żywienie, prawidłowy sen, ruch, emocje i otoczenie; Suplementacja oraz Zioła, o czym opowiem na wykładzie;
  • 19.11 WTOREK – JAK ZADBAĆ O NERKI – opowiem, co wprowadzić do diety, aby wzmocnić nerki, poprawić ich energetykę. Nerki mają swoje ulubione potrawy i na nich się skupimy;
  • 23.10 – JESIENNE WZMACNIANIE ODPORNOŚCI – opowiem, co wprowadzić do diety, by nie dać się infekcji, jak zaplanować jadłospis, na jakie suplementy się zdecydować.
  • 18.9 – OCZYSZCZAJĄCA JESIENNA DIETA ZASADOWA – opowiem, jak posprzątać ciało po lecie, przygotować układ pokarmowy do pracy, oczyścić jelita, unormować wypróżnianie i przygotować się do jesieni.

Miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 , koszt: 60 zł; obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona

2) PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.

 11  maj 2019 r (sobota) godz. 9-14 –  PODSTAWOWY KURS GOTOWANIA

Inwestycja – 170 zł. W cenę kursu wliczone są materiały oraz degustacja przyrządzonych wspólnie dań.

miejsce: ul. Kołłątaja 23/1 Szczecin

PROGRAM KURSU:

1. Energia pożywienia i jej rodzaje, podział produktów spożywczych i stylów gotowania, krążenie energii w ciele 

2. Prawidłowy rytm posiłków, łączenie pokarmów 

3. Cykl odżywczy w teorii Pięciu Elementów.

4. Klasyfikacja smaków i pokarmów według przynależności do Pięciu Elementów

5. Zalecenia dietetyczne w najczęstszych dolegliwościach, takich jak np.:
przeziębienie, grypa, alergie, zaburzenia trawienia, dolegliwości kobiece, bezsenność, zaparcia, osteoporoza, nadciśnienie, nadwaga, zakwaszenie organizmu, choroby dziecięce

6. Przygotowanie i degustacja:
dań śniadaniowych ( kasze, dodatki do pieczywa), obiadowych (dania z fasolek i innych strączkowych), potrawy dla alergików, zupy mocy, napoje energetyzujące)

7. Nauka pieczenia chleba na zakwasie

 

3) ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 6 części, które stanowią całość.

Terminy spotkań: wtorki, godz. 18-20

Rozpoczęcie: 12.2.2019

Miejsce: u. Kołłątaja 23/1

Warunki uczestnictwa: Kurs ma charakter zamknięty. W razie wolnych miejsc można dołączyć w trakcie.

Płatności:  80 zł za pojedyncze zajęcia

Zapisy: tel. 880 496 172,   grzechotka2@gmail.com

Tematy:

  1. Wprowadzenie:

Energia pożywiania, jej rodzaje; podział produktów spożywczych i stylów gotowania;  czynniki zewnętrzne i wewnętrzne w doborze diety

2. Zegar biologiczny

Prawidłowy rytm posiłków, krążenie energii w ciele, schemat trawienia produktów; łączenie pokarmów

3. Cykl odżywczy i cykl kontrolny w teorii Pięciu Elementów.

Gotowanie zgodne z energią smaków, właściwości smaków w diecie, związek smaków z narządami i ich wpływ na ciało; powiązania między narządami

4. Typy konstytucyjne człowieka

Charakterystyka typów konstytucyjnych człowieka w związku z dietą, potrawy wspierające i utrudniające utrzymania zdrowia, indywidualna diagnoza

5. Omówienie Pięciu Elementów

Charakterystyka szczegółowa pięciu smaków, grup narządów i dopasowanych do nich produktów z uwzględnieniem patologii; podstawowe kuracje dietetyczne wspomagające leczenie

6.  Zioła zachodnie w dietetyce chińskiej

Charakterystyka podstawowych ziół europejskich, receptury ziołowe na poszczególne dolegliwości

 

                                        WARSZTATY WYJAZDOWE

WIOSNA Z PRZEMIANĄ I DIETĄ ZASADOWĄ W POBIEROWIE 2020r

Wiosenne spotkanie z jogą, zdrową dietą, metodą dwupunktową, wspólnym masażem, dobrym nastrojem i własną osobowością.
Podczas tego spotkania będziemy regenerować ciało i umysł. Dzięki diecie zasadowej i odżywianiu wewnętrznemu przygotujemy się do lata. Poznamy naturalne sposoby oczyszczania organizmu i pozbędziemy się zimowych nadmiarów. To kolejny dobry moment, by starym nawykom powiedzieć stanowcze NIE!
OCZYŚĆ SIĘ NA WIOSNĘ i skorzystaj z tego wyjątkowego zaproszenia na weekend nad przepięknym polskim morzem. W jego otoczeniu, otoczeniu zieleni i wyjątkowych ludzi dokona się Twoja Przemiana!

Joga pozwoli złapać Tobie głębszy oddech, pozbyć się napięcia w ciele, uwolnić go od niepotrzebnych emocji a także je wzmocnić, masaż wspomoże proces uwalniania od napięć, wykłady i praktyczne ćwiczenia m.in. z metody dwupunktowej pozwolą z optymizmem i zaufaniem spojrzeć w przyszłość.

Dieta zasadowa wprowadzi w odżywianie wewnętrzne, wspomoże pracę wątroby, jelit, oczyści organizm i wzmocni jego siły witalne. Kuchnia oparta o warzywa, jabłka, cytryny, grejpfruty i zioła odkwasi po zimie organizm, ustabilizuje trawienie i dostarczy nowych energii. Oprócz wykładów, praktyczne warsztaty z ziołolecznictwa i przygotowywania potraw.


Prowadzący:
Anna Grzechowiak – dietetyk, stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami; www.grzechotka-dieta.pl

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia, założycielka Szkoły Dobrego samoPoczucia

Miejsce:

Dom Gościnny SELENYA w Pobierowie na ul. Pomorskiej 11, w świetnej spokojnej lokalizacji, tylko 600 m od plaży, http://selenya.pl/

Termin: 19-22.03 (od czwartku godz.15 do niedzieli godz.14) 2020r
Warianty cenowe:

  • 835 zł obejmuje nocleg, warsztaty i wyżywienie
  • 795 zł/ dla osób powtarzających lub wpłacających zadatek do 19.02


Uwaga!
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 300 zł.

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:
Anna Grzechowiak
www.grzechotka-dieta.pl tel. 880 496 172
Blanka
Büttner babajoga@o2.pl tel. 533 897 197

 

Serdecznie zapraszamy !

 

IV LATO Z PRZEMIANĄ 22.06 – 28.06. 2020r

Serdecznie zapraszamy wszystkich dorosłych na spędzenie wspólnego czasu wypełnionego smacznym i zdrowym jedzeniem, teoretycznymi i praktycznymi zajęciami z zakresu dietetyki, ziołolecznictwa, jogi, masażu, wykładów i ćwiczeń m.in. z metody dwupunktowej, malowania intuicyjnego i wielu innych atrakcji.

Wypoczywać (czynnie 🙂 ) będziemy w przeuroczym miejscu w środku lasu nad jeziorem: gospodarstwo agroturystyczne w Pszczewskim Parku Krajobrazowym – DOM POD LIPĄ www.dompodlipa.pl

Zajęcia poprowadzą:

Anna Grzechowiak – dietetyk TCM stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia, założycielka Szkoły Dobrego samoPoczucia

Termin: 22 czerwiec (poniedziałek od obiadu) – 28 czerwiec (niedziela do śniadania)

Cena: – 1690 zł

– 1620 zł dla osób powtarzających lub wpłacających zadatek do 30.04

W cenie : nocleg, przepyszne wyżywienie wegetariańskie 3 razy dziennie, materiały dydaktyczne i plastyczne, joga twarzy, ćwiczenia z metody dwupunktowej, wykłady z odżywiania według 5 przemian, nauka ziołolecznictwa w plenerze, ognisko, kąpiele w jeziorze Chłop

Uwaga!

Pomagamy zorganizować się z dojazdem.

Ilość miejsc ograniczona , decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 600 zł do dnia 15.05.20r.

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:

Anna Grzechowiak www.grzechotka-dieta.pl tel. +48 880 496 172

Blanka Büttner babajoga@o2.pl tel. +48 533 897 197

Serdecznie zapraszamy !