Miałam napisać wiosennie o oczyszczaniu, ale zima nie odpuszcza i mrozi, dlatego wstrzymujemy się z wszystkimi kuracjami do czasu pierwszych ciepłych powiewów wiosny. Przeczekując mrozy podjadamy w pracy zdrowe kanapki z chleba na zakwasie z dodatkiem wszelkiego rodzaju past i pasztetów. Proponuję pasztet z kaszy gryczanej, która jest najbardziej rozgrzewająca ze wszystkich ziaren. Idealnie pasuje do tego plasterek kiszonego ogórka lub marchewki.

Pasztet z kaszy gryczanej: ¾ szklanki kaszy gryczanej gotujemy w 1,5 szklanki wody. 2 łyżki płatków owsianych gotujemy w pół szklance wody z liściem laurowym i zielem angielski, (dodatki później wyjąć). Osobno gotujemy 1 marchew, pół selera .Na patelni podsmażamy 2 duże cebule  i 15 dkg pieczarek.Wszystko razem mielimy, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Przekładamy do foremki, nadziewamy ząbkami czosnku i pieczemy ok. 1 h w 200st.

Smacznego!

Zapraszam na jednodniowy podstawowy KURS GOTOWANIA WEDŁUG 5 PRZEMIAN, który odbędzie się 13 maja. Szczegóły wkrótce, zapraszam 🙂