Gdy jesteś zdrowy, możesz prawdziwie cieszyć się życiem. Dobry stan zdrowia oznacza stały i wysoki poziom energii, równowagę emocjonalną, jasność umysłu, odporność na choroby zakaźne, umiejętność obrony przed chorobami cywilizacyjnymi, co w rezultacie prowadzi do spowolnienia procesu starzenia i długiego życia. W swym najgłębszym wymiarze zdrowie nie jest po prostu brakiem bólu czy cierpienia, ale radością życia, rzeczywistym poczuciem, co to znaczy mieć zdrowe ciało, które umożliwia korzystanie z wielu przyjemności tego świata. Wiele chorób możesz wyeliminować bez uciekania się do leków czy leczenia operacyjnego, jeśli będziesz stosować w swojej diecie naturalne pożywienie właściwe dla siebie, będziesz ćwiczyć, żyć w zdrowym środowisku i jeśli zmienisz dawne nawyki i zachowania, które rodzą stres i napięcia.

Problemy kardiologiczne powiązane są z prawidłowym odżywianiem. Pojawiają się  najczęściej jako kolejny, po problemach trawiennych,  sygnał dysharmonii w organizmie. Liczne badania wskazują, że istnieje związek pomiędzy chorobami serca, a metabolizmem wapnia. Kawa, alkohol, tytoń, oczyszczona sól, cukier, biała mąka, aluminium, pestycydy i inne używki to substancje, które zakłócają wchłanianie wapnia. Najlepiej przyswajalny wapń występuje m.in. w fasolach, orzechach, warzywach ciemnozielonych, wodorostach, sezamie. Równie szkodliwy wpływ ma nadmiar białka w diecie. Wędliny, mięso smażone, tłuszcze utwardzone oraz duża ilość nabiału  powinny zostać usunięte z jadłospisu. U osób stosujących dietę wysokobiałkową stwierdza się podwyższony poziom występowania chorób serca i osteoporozy. U wegetarian ryzyko śmierci z powodu chorób serca oraz nadciśnienie jest prawie o 50% mniejsze niż u osób na diecie wysokobiałkowej. Istotne jest także spożywanie mniejszej ilości pokarmów śluzotwórczych.  Toksyczna wilgoć pochodząca z  rafinowanego cukru, nabiału, mięsa i białej mąki gromadzi się w tętnicach i naczyniach włosowatych, które ulegają procesom zwyrodnieniowym, czyli miażdżycy.  Przy nadmiarze  białej mąki i słodyczy następuje wzrost trójglicerydów we krwi, za którym pojawia się nadciśnienie.  Również produkty stymulujące, jak kawa, napoje typu coca cola, papierosy czy czarna herbata są niewskazane, gdyż  to co nadmiernie stymuluje w końcu wyczerpuje organizm.

Prawidłowo dobrana dieta pozwala prawie całkowicie cofnąć choroby serca, dlatego w swoim jadłospisie należy uwzględnić pokarmy, które je wzmacniają. Podstawę stanowią tu pełne ziarna zbóż, czyli grube kasze, ryż naturalny, płatki owsiane, kasza jaglana, orkiszowa, kukurydziana, amarantus, komosa ryżowa . Zawierają one białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne w zrównoważonym i najlepszym dla człowieka stosunku.  W połączeniu ze zbożami rośliny strączkowe z kolei dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów o dużej wartości. Zawierają one tyle samo białka, co mięso i nabiał, lecz mniej obciążającego wątrobę i nerki. Dla serca szczególnie wskazane są  fasole adzuki i mung, czerwona soczewica oraz tofu.  Pół szklanki fasoli dziennie to o 12% mniej cholesterolu. Niemniej istotne są sezonowe warzywa. Gotowana lub duszona dynia regeneruje wyczerpaną energię serca. Do potraw należy dodawać dużo czosnku i cebuli. Przynajmniej jeden ząbek czosnku dziennie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Biała długa rzodkiew, posiekana i ugotowana w małej ilości wody, rozpuszcza złogi tłuszczowe i poprawia krążenie. Kiszone warzywa z kolei wspierają naturalną florę bakteryjną i są źródłem cennej dla serca witaminy C, którą całą chore serce zabiera z organizmu. Witamina ta wymiata nadmiar cholesterolu z arterii, normalizuje jego metabolizm i hamuje proces twardnienia naczyń. Naturalnym jej źródłem jest dzika róża, natka pietruszki, porzeczka czarna, papryka, koperek, chrzan. Ponieważ jest ona bardzo nietrwała, ginie w kontakcie z żelazem, w trakcie gotowania i przy przechowaniu, można stosować jej suplement. Jest nim np. acerola nazywana dziką wiśnią, która stanowi jedno z najbardziej bogatych źródeł witaminy C. Preparat  zawiera bioflawonoidy cytrusowe, będące źródłem rutyny i hesperydyny, które z kolei wpływają korzystnie na przyswajalność witaminy C. Jako suplement powinien pojawić się też KOENZYM Q10, czyli bardzo silny antyoksydant eliminujący wolne rodniki w naszych komórkach. Jego niedobór zaczyna być zauważalny już około 30 roku życia, a osoby po 50 roku życia powinny przyjmować go regularnie. Szczególnie polecany osobom z problemami z sercem i układem krążenia, w szczególności po zawałach, udarach oraz przy kłopotach z wątrobą. Dla serca istotny jest również potas. Najwięcej jest go w suszonych owocach – morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach. Dużo w pszenicy, zbożach, dyniach, jagodach, pomidorach, czy zielonych warzywach. Leczniczo na serce działają też dobre tłuszcze. Zalicza się tu nierafinowane oleje roślinne tłoczone na zimno, np. z nasion wiesiołka, oliwa z oliwek, lniany oraz oleje rybne. Ryby i kwasy tłuszczowe omega-3 regulują ciśnienie i krzepliwość krwi.  Niezmiernie ważne jest regularne popijanie herbat z ziół wspomagających pracę serca. Zalicza się do nich głóg, miłorząb japoński, kurkumę, lukrecję, imbir, krwawnik. Można korzystać z gotowych  mieszanek ziołowych, np. Kardiorytm. Należy też zwrócić uwagę na obecność magnezu w diecie. Wytrąca się on przy płukaniu, moczeniu warzyw i przy ich oczyszczaniu. Najwięcej magnezu jest w zielonych roślinach, dzikiej róży, szarej soli, maku, kakao, orzechach czy melasie. Im więcej stresu w Twoim życiu, tym większe zapotrzebowanie na magnez, który obniża poziom cholesterolu, uspokaja, likwiduje zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, kołatanie serca, arytmię, bezsenność.

Pomimo wielu czynników, które należy brać pod uwagę przy ustalaniu diety dla sercowców, pewne zasady są niezmienne. Musisz  spożywać produkty świeże, naturalne, prawdziwe i hodowane w sposób ekologiczny.. Jeżeli jesz pożywienie, które jest pełne życia, sam odczuwasz pełnię. W zdrowej kuchni nie używaj zamrażarek, kuchenki mikrofalowej, puszek, konserw, pożywienia sztucznego, z konserwantami, gotowego z torebek i innych nienaturalnych wynalazków.  Spożywaj jedzenia w formie, w jakiej występuje ono w naturze. Oznacza to, że powinieneś konsumować produkty ze wszystkimi jadalnymi częściami, tzn. zboża z otrębami i kiełkami, owoce ze skórką, warzywa korzeniowe z natką. Produkty spożywcze w całości dostarczają wszelkich niezbędnych składników odżywczych, jak też zawartej w nich życiowej energii. Zupełnie pozbawione sensu, a nawet szkodliwe jest jadanie potraw z białej mąki, białego ryżu,  a potem zapychanie się otrębami.

Żeby pozostać w zgodzie z naturalnym środowiskiem konsumuj żywność występującą w danej porze roku. Na przedwiośniu – dużo warzyw kiszonych i kiełków, wiosną z kolei dużo warzyw zielonych rosnących o tej porze roku. W lecie i jesienią w centrum Twojej diety powinny się znaleźć świeże warzywa i owoce, a zimą pełne zboża i warzywa strączkowe. Większość ludzi przez lata tak się właśnie odżywiała. Jednakże wraz z pojawieniem się przemysłu przetwórczego powstały chłodnie, a także rozwinął się transport na skalę światową. Z tego powodu możesz jeść truskawki w grudniu i cytrusy w północnej Europie. Odwracasz też ów naturalny porządek, gdy stosujesz diety zalecające spożywanie dużej ilości owoców i warzyw zimą lub gotowanych i słonych posiłków latem, np. dieta surówkowa zimą i dieta białkowa latem. Jest to sprzeczne z naturą, dlatego zimą możesz marznąć, zaś latem będziesz chorowity, osłabiony i mocniej odczujesz  dolegliwości sercowe. Zaopatrując się w produkty dbaj o to, aby ich zbiór odbywał się w pobliżu miejsca Twojego zamieszkania, ponieważ nie tracą wtedy swych wartości w czasie transportu. Zapoznaj się również z tradycyjnymi potrawami spożywanymi przez Twoich przodków i staraj się włączać je do swojego menu. Większość z nich bowiem oparta jest na naturalnej, zdrowej tradycji żywieniowej, która skutecznie zapobiegała chorobom kardiologicznym.

Serce to miejsce uczuć, sumienia i myśli. Z serca bierze się nasza indywidualność. Odpowiada ono za sposób komunikowania się ze światem zewnętrznym i z samym sobą. Dlatego, aby cieszyć się zdrowym sercem należy oprócz prawidłowej diety pielęgnować uczucie radości, harmonii, optymizmu i pełnego ufności nastawienia do życia.

Anna Grzechowiak