Międzynarodowy Dzień Zdrowia Światowej Organizacji Gastroenterologii

 „Mikroflora jelitowa i jej wpływ na zdrowie człowieka”

Międzynarodowy Dzień Celiakii

SZCZECIN 17 maja 2014 r.

(Sala wykładowa SPSK 1, ul. Unii Lubelskiej 1)

PROGRAM (10:30 – 14:30)

10.30-10.50 – Nowe spojrzenie na rolę mikroorganizmów jelitowych w życiu człowieka – dr n. med. Wojciech Marlicz – Klinika Gastroenterologii PUM

10.50-11.10  – Jak małe ziarnko pszenicy może być przyczyną tak wielu chorób? – dr hab. n. med. Grażyna Czaja-Bulsa – Oddział Pediatrii, Gastroenterologii i Reumatologii SPS ZOZ Szczecin Zdroje

11.10-11.30 – Dieta a płodność – prof. dr hab. n. med. Rafał Kurzawa – Klinika Medycyny Rozrodu i Ginekologii PUM &  Centrum Leczenia Niepłodności Vitrolive

11.30-12.00 – Naturalna dieta bezglutenowa – mgr Anna Grzechowiak, Dietetyk

12.00-12.15 – Być na diecie bezglutenowej w Polsce – mgr inż. Jolanta Meller – Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

12.15-12.45      przerwa – kawa, herbata, degustacja produktów bezglutenowych

12.45-13.05 – Co endokrynolog ma wspólnego z celiakią? – dr n. med. Monika Koziołek – Klinika Endokrynologii, Chorób Metabolicznych i Chorób Wewnętrznych PUM

13.05-13.25 – Wpływ diety na zaburzenia psychiczne – dr n. med. Piotr Tybura – Klinika Psychiatrii PUM

13.25-13.45 – Zaburzenia mikroflory w jamie ustnej – jak rozpoznawać i jak leczyć
– dr n. med. Zbigniew Hamerlak, SPSK Nr 1, PUM

13.45-14.05 – Celiakia? Nie wszystko jest złotem co się świeci! – dr n. med. Wojciech Marlicz –  Klinika Gastroenterologii PUM

14.05-14.15 – Diagnostyka genetyczna nietolerancji pokarmowych: celiakia i nietolerancja laktozy  – mgr Michał Podkalicki – Euroimmun Polska

14-15-14.25 – Probiotyki bez glutenu – dr  Janusz Dąbrowski – I.P.C. International Pharmaceutical Consulting