Jesień to czas gromadzenia energii i ciepła na zimę. Stopniowo wprowadzaj zmiany w jadłospisie, aby dopasować się do pogody za oknem. Ogranicz ilość warzyw surowych na korzyść gotowanych, pieczonych, duszonych.  Podstawą są gęste zupy z fasolkami i kaszami.  Stosuj dłuższy czas gotowania, mniej wody i więcej smaku ostrego. Ostre przyprawy  wydalają toksyny z organizmu, poprawiają strawność i wzmacniają odporność. Gdy masz niestrawność z przejedzenia, wzdęcia, pomoże Ci świeży imbir. Jedz więcej zbóż niż latem. Rozsmakuj się w jęczmieniu, owsie i gryce. Dbaj o dobre tłuszcze, bo one gwarantują Ci ciepło: masło klarowane, oleje tłoczone na zimno, pestki, nasiona. Do popijania zaś napoje z dodatkiem  kardamonu, cynamonu, imbiru i goździków, które rozgrzeją, wzmocnią trawienie, usuną wilgoć. 

Zapraszam na JESIENNY KURS GOTOWANIA – 29.11 (SOBOTA) GODZ. 9-14

szczegóły: http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/