Jesteśmy po jesiennym oczyszczaniu organizmu (pozdrawiam Panie z warsztatu w Świnoujściu, jestem z Was dumna:), zwarci i gotowi na jesień i nadchodzącą zimę. Dla podtrzymania kondycji skupiamy się na sezonowych warzywach i owocach: gruszki, śliwki, dynia, cukinia, kapusty są teraz najbardziej smakowite. Polecam uwadze jarmuż, który już na szczęście coraz częściej można spotkać w sprzedaży. Sześćdziesiąt gramów jarmużu zawiera 134% zalecanej dziennej dawki witaminy C. W stu gramach jarmużu znajduje się 150 mg wapnia, podczas gdy w szklance mleka tylko 125 mg. (Przypominam, że nabiał jesienią mocno zaflegmia, dlatego ograniczamy go do minimum). Posiada on również wysoką zawartość błonnika, przeciwutleniaczy, witamin (A i K) oraz białek, luteiny i zeaksantyny (zdrowych dla oczu). Porcja jarmużu zawiera 121 mg kwasów omega-3 i 92 mg kwasów omega-6. Wspiera on również funkcję oczyszczania wątroby. Najlepiej dla uzyskania w pełni jego leczniczych właściwości warto go zblanszować przed spożyciem. Podczas sobotniego kursu gotowania będę przygotowywać smakowite potrawy właśnie z jesiennej oferty natury. Serdecznie zapraszam 🙂

 Kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1 w Szczecinie:

Na wszystkie obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona 

1) W piątek 20.10 Spotkania zielarskie Reginy Łuski zielarki, fitoterapeutki;www.oceanspokoju.pl

 – lepszy lek z łąki niż z apteki – opowie o leczniczych chwastach, ziołach w kosmetyce, kuchni, nauczy domowej produkcji octów, nalewek, szamponów.  termin  20.10.2017; piątek; godz. 17:30-19:30; wstęp 60 zł

2) W sobotę 21.10 JESIENNY KURS GOTOWANIA dla osób pragnących poznać podstawowe zasady naturalnego gotowania.

21.10.2017 (sobota) godz. 9-14, wstęp 170 zł (w cenę kursu wliczone są materiały oraz degustacja przyrządzonych wspólnie dań)

W listopadzie:

 3) WYKŁAD – 13.11 – Poczuj się dobrze z własnym ciałem, jak uchronić się przed błędami żywieniowymi – dla wszystkich, którzy próbowali już wszystkich diet świata i oraz dla tych, którzy szukają kontaktu z własny organizmem

  13.11.2017 (poniedziałek ); godz.17:30 -19:30 wstęp 60 zł

4) ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ – rozpoczęcie 27.11.2017 

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 7 części, które stanowią całość. Na każdych zajęciach będą degustowane dania przygotowane według 5 przemian.

Terminy spotkań: poniedziałki, godz. 17:30-19:30

szczegóły na stronie:

 http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/

Wyśmienity ketchup z cukinii –   1,5 kg cukinii ścieramy na grubych oczkach tarki, 2 duże cebule i 3 papryki drobno kroimy, zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny. Następnie gotujemy do chwili, aż znaczna część wody odparuje. Do warzyw dodajemy 1,5 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu oraz 3/4 szklanki octu jabłkowego i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym etapie dodajemy 0,5 l koncentratu pomidorowego oraz po 2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej. Dość często mieszając gotując jeszcze przez ok. 10 minut, po czym ketchup miksujemy blenderem na gładki mus. Pasteryzujemy w słoikach ok. 15 minut.

Smacznego 🙂