Katar, kaszel, zatoki, gorączka, bóle mięśni i głowy – klasyczne symptomy infekcji jesiennych. Tak jednak być nie musi ! Sami pracujemy na naszą odporność i tylko my za nią odpowiadamy. Aby doszło do infekcji  patogen z zewnątrz musi dostać się na podatny grunt. Ma do przejścia wiele barier i powinien być jak najszybciej  zneutralizowany przez nasz układ odpornościowy. Każda wcześniejsza infekcja, którą ciało zwalczyło w sposób naturalny, to awans odporności w górę. W trakcie choroby unikamy pokarmów, które produkują flegmę (katar, śluz): cukru, nabiału, glutenu, cytrusów, soków owocowych, produktów konserwowanych chemicznie, czyli nie (!!!) herbatka z cytryną, aktimel, jogurt, mleko z miodem, sałatka grecka, bułeczka z żółtym serem, soczek pomarańczowy, multiwitamina, mleczna kanapka, itp. Chcąc zatrzymać wyciek flegmy musimy sięgnąć do źródła i jej nie produkować ! W takiej sytuacji koniecznie minimum trzy gotowane posiłki w oparciu o ziarna, sezonowe warzywa, strączki, ryby, naturalne przyprawy, kiszonki warzywne, herbaty ziołowe. Rano woda z octem ziołowym, potem kasza z gotowanymi owocami lub warzywami, herbatka z pokrzywy, krwawnika, lipy, róży i bzu czarnego, potem kanapka z chleba na zakwasie z masłem, pasztetem z soczewicy i kiszoną rzodkiewką, na obiad zapiekanka z brązowego ryżu i dyni, na kolację barszcz ukraiński. Prosto, smacznie i wzmacniająco. Gdy jednak coś się przyplącze stosujemy naturalne leki roślinne: olej z oregano, citrosept, wit. C, D, srebro koloidalne, ocet z wrotycza, glistnika, propolis, czosnek, imbir, probiotyki, olej z czarnuszki, itp.
Serdecznie zapraszam na kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1 w Szczecinie:

Na wszystkie obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona 

1)  13.11 – Poczuj się dobrze z własnym ciałem, jak uchronić się przed błędami żywieniowymi – dla wszystkich, którzy próbowali już wszystkich diet świata i oraz dla tych, którzy szukają kontaktu z własnym ciałem;

poniedziałek godz. 17:30 – 19:30; wstęp 60 zł

2)  17.11 Spotkania zielarskie Reginy Łuski zielarki, fitoterapeutki – lepszy lek z łąki niż z apteki – na spotkaniu omówimyZioła w kosmetykach, Jak w łatwy sposób zrobić sobie syrop na kaszel i przeziębienie; Glistnik jaskółcze ziele jako roślina super lecznicza, która zimą nie zamarza.

piątek; godz. 17:30-19:30; wstęp 60 zł

3) ROZSZERZONY KURS DIETETYKI W OPARCIU O MEDYCYNĘ CHIŃSKĄ – rozpoczęcie 27.11.2017 

Skierowany jest do wszystkich, którzy czują niedosyt po podstawowym kursie gotowania lub pragną wejść w zagadnienie odżywiania już głębiej.

Kurs składa się z 7 części, które stanowią całość. Na każdych zajęciach będą degustowane dania przygotowane według 5 przemian.

Terminy spotkań: poniedziałki, godz. 17:30-19:30

szczegóły na stronie:

 http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/

Wyśmienity czosnek pieczony –   4-5 główek czosnku obieramy dzieląc je na ząbki. Umieszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy suszone lub świeże gałązki tymianku, rozmarynu, majeranku, kilka ziarenek pieprzu, jałowca, ciut soli. Całość zalewamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i gotujemy ok. 40 minut. Gorący zlewamy do słoiczków, zakręcamy i odwracamy, aby się zamknęły. Uzyskujemy pyszny czosnek do rozsmarowania na chlebie, jako dodatek do warzyw oraz pyszny olej zapachowy. 

Smacznego 🙂