Medycyna holistyczna określa otyłość jako skutek zaistniałej wcześniej nierównowagi organizmu. Samo zmniejszanie nadwagi, bez poznania i usunięcia przyczyn jej powstania, przynosi zazwyczaj mierne wyniki, np. efekt „jo-jo”. Według medycyny chińskiej otyłość jest związana z osłabieniem podstawowej przemiany energetycznej organizmu – Ziemi, czyli Żołądka/Śledziony/Trzustki. Narządy te pełnią główną rolę w przemianie materii, stąd jakość pożywienia ma kolosalne znaczenie w procesie utrzymania zdrowia, a co za tym idzie i odpowiedniej masy ciała. Również brak energii w pożywieniu powoduje wysłanie sygnału głodu i wewnętrzny niedosyt. Pojawia się wówczas duże łaknienie, najczęściej na coś słodkiego, np. ciastko, które znowu zawiera puste kalorie i nie ma energii. Dlatego otyli ludzie są stale głodni energetycznie. A to można zmienić 🙂

Zupa z czerwonej soczewicy – 25 dag brązowe soczewicy, liść laurowy oraz 3 cm glonu kombu zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. W tym samym czasie w osobnym garnku na oliwie dusimy marchew, pietruszkę, cebulę, por. Gdy warzywa zmiękną solimy je i dodajemy do ugotowanej soczewicy. Następnie należy dodać natkę pietruszki i do smaku koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy mielonym rozmarynem, majerankiem, czosnkiem, goździkami, pieprzem i solą

Smacznego 🙂