Wątroba to największy gruczoł naszego ciała. Identyfikuje wszystkie związki dostające się do organizmu i neutralizuje toksyny – rocznie nawet 4 kg różnych związków chemicznych. Wytwarza składniki krwi warunkujące metabolizm i odporność. Produkuje ponad 1000 enzymów niezbędnych w trawieniu i żółć do trawienia tłuszczy. Jej funkcją jest też zapewnienie pozbawionego blokad i przeszkód przepływu energii (Qi) w organizmie. Wątroba jest tym z narządów, który najszybciej się regeneruje, o ile mu się na to pozwoli. Nie ma jednej diety wątrobowej. Zawsze należy indywidualnie ustalić przyczynę problemu z wątrobą. Uwzględnia się wówczas stan danej osoby, jej konstytucję energetyczną, wiek i inne ewentualne dolegliwości. Niemniej postaram się wymienić takie pokarmy, które są dla wątroby wskazane oraz podpowiedzieć, jak oczyścić ją na wiosnę.

 

 Zapraszam również na warsztat WAKACYJNY wyjazdowy:

Lato z Przemianą w Silnej Nowej 24-30.06

Na wszystkie obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona

Pasta z marchewki i słonecznika

Składniki:
1/2 kubka słonecznika łuskanego, 3 duże marchewki, oliwa z oliwek
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Słonecznik zalewamy wodą i moczymy 8h
Marchewkę obieramy przekrawamy na pół i wrzucamy na blaszkę.
Czosnek obieramy i całe ząbki dorzucamy do marchewki.
Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Słonecznik odsączamy i wszystko miksujemy blenderem.
W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.

Smacznego 🙂