Topinambur – zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym, to lecznicza roślina, którą jesienią można spotkać w sprzedaży. Na jej podziemnych łodygach znajdują się jadalne bulwy. Mają one zastosowanie w leczeniu cukrzycy (każda bulwa zawiera ok. 17% inuliny), nadciśnienia, wrzodów żołądka, anemii, dolegliwości skórnych. Topinambur można spożywać w wielu postaciach. Obecnie w ofercie można spotkać nie tylko świeże bulwy topinambura, ale również soki, chipsy, topinambur liofilizowany i topinambur kiszony. Inulina odznacza się dużą odpornością na obróbkę termiczną, można więc bulwy gotować, piec i smażyć. Na jesienne wieczory polecam  kremową zupę z topinamburu:

Składniki: ¾ kg topinamburu, ½ selera, 1 pietruszka, oliwa z oliwek, kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.

Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej cytryną wodzie na kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni.

Zapraszam na kolejne spotkanie z cyklu Dietetyka w 5 Smakach. Temat wykładu:  CHOROBY CYWILIZACYJNE, JAK Z NIMI WYGRAĆ ? – antychorobowe diety i pokarmy, naturalne programy żywienia, wzmacnianie mechanizmów obronnych organizmu.

Zainteresowanych zapraszam na wykład połączony z degustacją 25.11(środa) o 19:00;wstęp 30 zł, miejsce: ul.Śląska 9 –Restauracja 5 Smaków.