Jadłospis przedszkolaka – nasz catering przedszkolny
Jadłospis Przedszkolaka
Zapraszam do zapoznania się z zasadami obowiązującymi w cateringu dla przedszkoli. Podajemy też przykładowe menu. Jesteśmy otwarci na współpracę z przedszkolami, punktami przedszkolnymi i żłobkami.
Zasady przygotowywania potraw:
Nie używa się tu białego cukru, rafinowanych produktów, mrożonek, kostek rosołowych, glutaminianu sodu i tym podobnych.
Do gotowania używamy w większości certyfikowanych produktów ekologicznych.
Uwzględniamy również indywidualne zalecenia dietetyczne dzieci z alergiami, dzieci wegetariańskich i wegańskich.
Menu jest oparte na zbożach pełnoziarnistych, sezonowych rodzimych warzywach i owocach, roślinach strączkowych, nasionach, pestkach i olejach tłoczonych na zimno oraz w miarę możliwości ekologicznym mięsie i rybach.
Nie używamy mikrofali ani produktów mrożonych.
Dania są gotowane na ogniu, pieczone w piekarniku, gotowane na parze.
Tak skomponowane menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, opiera się piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).
Przede wszystkim:
· wzmacnia ich odporność
· odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu
· zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych
· jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego
· działa przeciwgrzybicznie i wzmacnia układ trawienny
· poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci
Osobiście opracowuję menu i nadzoruję pracę naszych kucharzy.
Poniedziałek
Śniadanie
Crunchy z mlekiem ryżowym
Chleb z pastą ze słonecznika i warzywami
Kawa zbożowa.
Obiad
Zupa ryżanka
Klopsiki z indyka z kaszą jęczmienną i buraczkami
Galaretka owocowa na agarze
Herbata ziołowa
Wtorek
Śniadanie
Musli z bakaliami
Chleb z pastą jajeczną i warzywami
Herbatka ziołowa
Obiad
Krupnik z kaszą jaglaną
Spaghetti z soczewicą z sałatą lodową i prażonym słonecznikiem
Herbatka ziołowa
Warzywka
Środa
Śniadanie
Kasza jaglanka z borówkami
Chleb z pasztetem z jarskim z marchewki i selera
Kawa zbożowa
Obiad
Rosół z makaronem
Potrawka z indyka z ryżem i kapustą kiszoną
Sernik wegański
Kompot
Czwartek
Śniadanie
Kasza kukurydziana z kokosem
Chlebek z twarożkiem i warzywami
Obiad
Zupa z kapusty i rzodkiewek
Kotlety ziemniaczane z serem kozim i sosem czosnkowym z surówką z marchwi i jabłka
Herbatka ziołowa
Bakaliowe trufle
Piątek
Śniadanie
Ryż naturalny z jabłkiem
Chleb razowy z pastą rybną
Obiad
Zupa z kiszonej cukinii
Rybka z pieczonymi ziemniakami i surówką z ogórka kiszonego
Tarta z owocami
Cytroneta
Brak komentarzy »
No comments yet.
Leave a comment