Jadłospis  Przedszkolaka

Zapraszam do zapoznania się z zasadami obowiązującymi w cateringu dla przedszkoli. Podajemy też przykładowe menu.  Jesteśmy otwarci na współpracę z przedszkolami, punktami przedszkolnymi i żłobkami.

Zasady przygotowywania potraw: 

Posiłki są świeżo gotowane.

Nie używa się tu białego cukru, rafinowanych produktów, mrożonek, kostek rosołowych, glutaminianu sodu i tym podobnych.

Do gotowania używamy w większości certyfikowanych produktów ekologicznych.

Uwzględniamy również indywidualne zalecenia dietetyczne dzieci z alergiami, dzieci wegetariańskich i wegańskich.

Menu jest oparte na zbożach pełnoziarnistych, sezonowych rodzimych warzywach i owocach, roślinach strączkowych, nasionach, pestkach i olejach tłoczonych na zimno oraz w miarę możliwości ekologicznym mięsie i rybach.

Nie używamy mikrofali ani produktów mrożonych.

Dania są gotowane na ogniu, pieczone w piekarniku, gotowane na parze.

Tak skomponowane menu dostarcza dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, opiera się piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).

Przede wszystkim:

· wzmacnia ich odporność

· odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu

· zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych

· jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego

· działa przeciwgrzybicznie i wzmacnia układ trawienny

· poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci

 

Osobiście opracowuję menu i nadzoruję pracę naszych kucharzy.

 Przykładowe menu:

Poniedziałek

Śniadanie

Crunchy  z mlekiem ryżowym

Chleb z pastą ze słonecznika i warzywami

Kawa zbożowa.

Obiad

Zupa ryżanka

Klopsiki z indyka z kaszą jęczmienną i buraczkami

Galaretka owocowa na agarze

Herbata ziołowa

 

Wtorek

Śniadanie

Musli z bakaliami

Chleb z pastą jajeczną i warzywami

Herbatka ziołowa

Obiad

Krupnik z kaszą jaglaną

Spaghetti z soczewicą  z sałatą lodową i prażonym słonecznikiem

Herbatka ziołowa

Warzywka

Środa

Śniadanie

Kasza jaglanka z borówkami

Chleb z pasztetem z jarskim z marchewki i selera

Kawa zbożowa

Obiad

Rosół z makaronem

Potrawka z indyka z ryżem i kapustą kiszoną

Sernik wegański

Kompot

Czwartek

Śniadanie

Kasza kukurydziana z kokosem

Chlebek z twarożkiem i warzywami

Obiad

Zupa z kapusty i rzodkiewek

Kotlety ziemniaczane z serem kozim i sosem czosnkowym z surówką z marchwi i jabłka

Herbatka ziołowa

Bakaliowe trufle

Piątek

Śniadanie

Ryż naturalny z jabłkiem

Chleb razowy z pastą rybną

Obiad

Zupa z kiszonej cukinii

Rybka z pieczonymi ziemniakami i surówką z ogórka kiszonego

Tarta z owocami

Cytroneta