Zima skłania do poszukiwania wewnętrznego ciepła i gromadzenia energii. Ciepłe, gęste zupy, pełne zboża i podprażone orzechy to dobre propozycje na zimne dni. Jemy więcej posiłków dłużej gotowanych. W większych ilościach spożywamy różne odmiany roślin strączkowych, a w szczególności drobne fasole, jak azuki, mung, czarna, soczewice. Zboża nadal stanowią znaczną część naszej diety, z naciskiem na jęczmień, kaszę jaglaną i ryż naturalny. Regularne stosujemy wodorosty morskie jako dodatek do potraw, np. wakame do zup, kombu do fasolek. Dobrymi połączeniami są potrawy w składzie: fasola + seler + kasza jęczmienna; kukurydza + ryż + fasola; por + bób. Spożywanie małych ilości solonych, sfermentowanych kiszonek zapewnia niezbędną ilość witaminy C oraz bakterii fermentacyjnych. Polecane jest również regularne jedzenie białej rzodkwi daikon, którą można jadać surową, kiszoną lub gotowaną. Surowa pozwala łatwiej trawić dania smażone, zaś ugotowana odśluzowuje organizm i usuwa z niego toksyny. Jako dodatek do potraw bardzo smaczna i wzmacniająca nerki jest przyprawa z sezamu i soli gomasio. Idealnym daniem jest potrawa, którą podaję za stroną dyniowazagroda.pl :

Kasza jęczmienna z duszonym porem, koprem włoskim i włoskimi orzechami; Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( średniej); 2,5 szklanki wody ( bulionu); mała czerwona cebula; por; koper włoski, nasiona kopru włoskiego; orzechy włoskie; natka pietruszki; sól.

Kaszę uprażyć. W innym garnku poddusić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać uprażoną kaszę. przemieszać, dodać wodę lub bulion, osolić i gotować pod przykryciem do miękkości. Potem pokrojony w plasterki por i koper włoski poddusić na oleju, dodać orzechy włoskie i ugotowaną kaszę jęczmienną. Posypać natką pietruszki. Można doprawić zmielonymi nasionami kopru włoskiego;            

 Smacznego 🙂

Nowy rok to postanowienia dotyczące zdrowia, wyglądu i stylu życia.  Jest to idealny termin do wprowadzenia trwałych zmian. Jaką dietę wybrać, co mi służy, jak dojść do właściwej wagi, co jest zdrowe? Zapraszam na wykład połączony z degustacją – JAK NAJLEPIEJ WPROWADZIĆ ZMIANY JEDZENIOWE –  20.01 (środa) o 19:00; wstęp 30 zł, miejsce: ul.Śląska 9 – Restauracja 5 Smaków. 

Zapraszam też na Kołłątaja na podstawowy ZIMOWY KURS GOTOWANIA – 16.01 (SOBOTA) GODZ. 9-14

szczegóły: http://grzechotka-dieta.pl/szkolenia-i-warsztaty/