Bardzo często promuje się diety, które nie zawierają glutenu, cukru i nabiału. Ma to na celu regenerację śluzówki przewodu pokarmowego. Przeciętnie jej regeneracja trwa ok. 3 miesiące, u osób bardzo wrażliwych nawet 3 lata. Efekty, które możemy uzyskać to m.in. likwidacja objawów złego trawienia, poprawa parametrów morfologi krwi, likwidacja stanów zapalnych, wzrost odporności, normalizacja wagi. Czy jednak warto zawsze trzymać się diety eliminacyjnej, czy też nie dla wszystkich jest ona korzystna? Kto powinien poddać się jej ograniczeniom, a kto może pozwolić sobie na odstępstwa,
zapraszam Na Kołłątaja 23/1 na kurs:
 24.04.2017 (poniedziałek) Dieta bezglutenowa, bezcukrowa i bezmleczna – czy jest potrzebna?, godz. 18-20; wykład połączony z degustacją – 60 zł, obowiązują wcześniejsze zapisy
– 27.05.2017 (sobota) Ostatni przed wakacjami!  Podstawowy kurs gotowania, godz.9-14, 170 zł
 
Pyszny pasztet jaglany: 
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub pestek dyni, masło klarowane lub oliwa z oliwek, po 2 marchewki i pietruszki, 1 por, tylko biała część, 2 laski selera naciowego, 2 posiekane ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego, po 2 liście laurowe i ziela angielskie, majeranek, lubczyk, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Pokrojonego pora poddusić z liśćmi laur. i zielem ang. Gdy zmięknie wyjąć przyprawy i dodać startą marchew, pietruszkę, czosnek i pokrojony seler. Dusić ok. 15 minut, następnie połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną, zmielić i przyprawić. Piec 40 min. w 200 st.C.
 Smacznego 🙂
Zainteresowanych wakacjami zapraszam na LATO Z PRZEMIANĄ 26.06 – 2.07.2017