Gdy jesteś zdrowy, możesz prawdziwie cieszyć się życiem. Dobry stan zdrowia oznacza stały i wysoki poziom energii, równowagę emocjonalną, jasność umysłu, odporność na choroby zakaźne, umiejętność obrony przed chorobami cywilizacyjnymi, co w rezultacie prowadzi do spowolnienia procesu starzenia i długiego życia.  Ale co zrobić, gdy czujesz, że coś niszczy Twoje zdrowie? Cierpisz z powodu braku energii i zmęczenia? Wmawiają Ci, że wymyślasz nieustannie nowe choroby? Masz problemy z trawieniem, skórą, depresją?

Być może przyczyną jest grzybica zwana kandydozą, czyli stan osłabienia systemu odpornościowego, w którym przestaje on pełnić swoją rolę ochronną przed rozwojem zakażenia grzybiczego, a choroba obejmuje stopniowo kolejne narządy wewnętrzne organizmu.  Obecnie jest około 196 rodzajów grzybów Candida, a tylko 15 z nich ma właściwości chorobotwórcze. Odmianą najczęściej infekującą organizmy ludzkie jest Candida albicans powodująca 90% wszystkich infekcji grzybiczych.  Mogą one powodować m.in.nerwice, depresje, alergie, przewlekłe zapalenie zatok, refluks, zespół jelita drażliwego, zaparcia, biegunki, grzybice paznokci, dróg rodnych czy też skóry.

Sprawcami pojawienia się tak dokuczliwych schorzeń mogą być: cukier, przetworzone, konserwowane pożywienie, silny stres, leki na nadkwaśność, antybiotyki, preparat hormonalne i chemiczne przyjmowane w chorobach infekcyjnych oraz stosowane w chemioterapii i radioterapii.  Niestety, miejscowe leczenie objawów grzybicy – bez usunięcia kandydozy ogólnoustrojowej – jest pozbawione sensu.

W walce z tymi schorzeniami pomaga:

– Zmiana sposobu odżywiania i nawyków żywieniowych.

– Odkwaszanie organizmu – im bardziej zasadowa dieta, tym lepiej

– Stosowanie diety rozdzielnej (oddzielamy białka od węglowodanów)

– Wzmacnianie systemu odporności organizmu poprzez podawanie preparatów o działaniu probiotycznym, witamin, związków mineralnych, związków roślinnych i stosowanie leków homeopatycznych.

Sałatka zielona z komosą ryżową Ugotować szklankę komosy ryżowej (quinoa), podprażyć pestki słonecznika i dyni, posiekać liście jarmużu, mniszka, szpinaku, szczypiorku, pietruszki,rzodkiewki liście i bulwę, pokroić świeżego ogórka. Całość po ostygnięciu kaszy wymieszać, doprawić pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, fetą i sosem vinegret.
Smacznego 🙂