Jesień jest porą roku, podczas której nieustannie straszą nas epidemią grypy. Firmy farmaceutyczne zarabiają krocie na mało skutecznych, a wręcz szkodliwych szczepionkach. Jednocześnie obserwujemy coraz więcej osób, których odporność drastycznie spada. Ogromną rolę w zapobieganiu tego typu zjawiskom odgrywa właściwe odżywianie, które potrafi zagwarantować nam skuteczną i naturalną ochronę przed niekorzystnymi patogenami. Układ odpornościowy lepiej działa w ciepłym środowisku, dlatego regularnie powinniśmy spożywać minimum trzy gotowane posiłki dziennie. Potrawy gotujemy dłużej, więcej dusimy, zapiekamy i gotujemy pod ciśnieniem. Nie bójmy się dłuższego czasy gotowania, gdyż w jego trakcie materia przechodzi w energię, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Dania komponujemy z większej ilości produktów o właściwościach ogrzewających, czyli kasz, jesiennych warzyw, ryb, dobrych tłuszczy, fasolek, ostrzejszych przypraw. Jemy umiarkowane ilości, ale bardziej kalorycznie. Niezmiernie istotne są zioła, przyprawy i suplementy, które będą nas wspierały w tym zimowym okresie. Obowiązkowo podnosimy poziom witaminy D w ciele do minimum 80 ng/ ml. Jeżeli dodamy jeszcze do tego ziołowe herbatki, nalewki i syropy, to także zimą będziemy cieszyć się zdrowiem i energią, czego wszystkim życzę 🙂

Zainteresowanych dietetyką w teorii i praktyce zapraszam na kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1 w Szczecinie. 

Na wszystkie kursy obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona 

  •  WYKŁAD – 23.10 – JESIENNE WZMACNIANIE ODPORNOŚCI – opowiem, co wprowadzić do diety, by nie dać się infekcji, jak zaplanować jadłospis, na jakie suplementy się zdecydować.

            23.10.2019 (środa ); godz.17:30 -19:30 wstęp 60 zł

 Spotkania zielarskie Reginy Łuski zielarki, fitoterapeutki; www.oceanspokoju.pl
  •  WYKŁAD ZIELARSKI – 9.10- LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI KORZENI – czasami warto pokopać w ziemi i skorzystać z dobroci korzeni, są skuteczniejsze i zdrowsze niż niejeden specyfik w aptece. Jak się za to zabrać opowie niesamowita szczecińska Zielarka.

           9.10.2019; (środa); godz. 17:30-19:30; wstęp 60 zł; 

  • WARSZTAT ZIELARSKI – 26.10 – KREM NA JESIENNE PLUCHY I NALEWKA Z KORZENIA MNISZKA – Takie wspaniałe produkty możecie poczynić i zabrać ze sobą. Jest to niepowtarzalna okazji do stworzenia osobistych, wolnych od chemii i konserwantów, kosmetyków i nalewek.

           26.10 (sobota); godz. 9 – 13; wstęp 130 zł

Na zimowe obiady lub kolację pasuje GROCHÓWKA Z DYNIĄ   

Składniki:0,20 dkg połówek grochu, 0,5 kg dyni, 0,30 dkg ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler korzeniowy, 2 ząbki czosnku, wędzona papryka, majeranek, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, masło klarowane lub oliwa, ewentualnie tofu wędzone

Do garnka dodaję tłuszcz i podsmażam pokrojoną cebulę i startą na tarce włoszczyznę.                                 Zalewam gorącą wodą, dodaję groch, liść laurowy, ziele oraz pokrojoną dynię   i ziemniaki.     Gdy groch i ziemniaki zmiękną dodaję zmiażdżony czosnek, starte tofu, pieprz, sól,  wędzoną paprykę i natkę pietruszki.  Smacznego 🙂