Warsztaty zielarskie Reginy Łuski

Mimo ograniczeń serdecznie zapraszam na warsztaty zielarskie prowadzone przez znakomitą zielarkę, fitoterapeutkę Reginę Łuskę. Odbywają się one w Szczecinie na Kołłątaja 23/1. Harmonogram spotkań aktualizowany jest na bieżąco na stronie :

http://oceanspokoju.pl/kalendarz/

Zapraszamy 🙂

Koronawirus – co mogę zrobić?

Czy wobec infekcji, grypy oraz jej rodzaju, jakim jest koronawirus jesteśmy bezradni? Absolutnie nie! Żadne maseczki, rękawiczki i blokady nie są w stanie zatrzymać wirusa. Podstawą obrony jest budowanie własnej odporności, gdyż sprawny układ odpornościowy to nasze pełne zdrowie. Spokój, dobry sen, kontakt z naturą, czyste powietrze, słońce, ruch, ciepłe relacje z innymi zwiększają nasze bezpieczeństwo. Do tego posiłki przygotowywane z naturalnych sezonowych produktów, umiarkowanie w jedzeniu oraz oczywiście mądra suplementacja. Co jest nam niezbędne? Poniżej podaję propozycję przygotowaną przez profesora Andrzeja Frydrychowskiego, chirurga, specjalistę medycyny holistycznej, akupunktury i fizjologii klinicznej.

  • Witamina C 4 x dziennie po 1 g, najlepiej naturalna lub askorbinian sodu w proszku, łyżeczka dodana do soku z warzyw
  • Odpowiedni poziom witaminy D3 (optymalnie 80-100ng/ml); oznacza to branie 12 000 IU razem z witaminą K2 MK-7 200 mcg; w razie zachorowania jednorazowo 300 000 IU i po tygodniu po 12 000 IU codziennie
  • Przeciwzapalne tłuszcze omega 3 – tłuste ryby, tran z kryla, orzechy
  • Witamina A – 100 000 IU
  • Witamina E w 4 tokotrienolach 200 mcg
  • Witaminy z grupy B ( może być łyżka stołowa płatków drożdżowych)
  • Selen 1000 mcg przez kilka dni, potem 200 mcg
  • Cynk 40 mg
  • Magnez 3 x dziennie 150 mg
  • Srebro koloidalne doustne 1 x 20 ml
  • Płyn Lugola 50 do 100 mg przez 3 dni, potem 25 mg, zawsze razem z selenem, cynkiem i magnezem
  • Olejki CBD 25-procentowe co 6 godzin zaczynając od 1 kropli
  • Węgiel drzewny przy początku infekcji – 10 tabletek lub łyżka miału co 5 godzin, aż stolec będzie czarny, potem jeszcze dwa razy
  • Woda utleniona 5 kropli 3 x dziennie w szklance wody
  • Olejek z oregano 3 x dzienne po 2-5 kropli na łyżce oleju lnianego
  • Na czczo i przed posiłkami ciepła woda z łyżeczką dobrego octu ziołowego czy jabłkowego
  • Pomiędzy posiłkami ciepła przegotowana woda ze szczyptą soli kłodawskiej do 2 litrów dziennie
  • Do picia herbaty ziołowe w mieszankach (m.in. czarny bez, lipa, pokrzywa, wrotycz, krwawnik, dzika róża, tymianek)

IV LATO Z PRZEMIANĄ – WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ 25.06 – 28.06. 2020 r

IV LATO Z PRZEMIANĄ 25.06 – 28.06. 2020 r

Serdecznie zapraszamy wszystkich dorosłych na spędzenie wspólnego czasu wypełnionego smacznym i zdrowym, wzmacniającym odporność jedzeniem, teoretycznymi i praktycznymi zajęciami z zakresu dietetyki, ziołolecznictwa, jogi, masażu, wykładów, własnej twórczości i ćwiczeń m.in. z metody dwupunktowej. Tym razem zaistniała sytuacja skłoniła nas do zaplanowania wszystkich naszych działań w kierunku podnoszenia naszej odporności. Przez tych kilka dni nastawimy się na poznanie metod naturalnego wzmacniania naszego układu immunologicznego i sposobów redukcji stresu.

Wypoczywać (czynnie 🙂 ) będziemy w przeuroczym miejscu w środku lasu nad jeziorem: gospodarstwo agroturystyczne w Pszczewskim Parku Krajobrazowym – DOM POD LIPĄ www.dompodlipa.pl

Zajęcia poprowadzą:

Anna Grzechowiak – dietetyk TCM stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia, założycielka Szkoły Dobrego samoPoczucia

Termin: 25 czerwiec (czwartek od obiadu) – 28 czerwiec (niedziela do obiadu)

Cena: – 1035 zł

– 985 zł  dla osób powtarzających lub wpłacających zadatek do 10.06

W cenie : nocleg, przepyszne, zdrowe wyżywienie wegetariańskie 3 razy dziennie, zajęcia, wykłady, materiały dydaktyczne i plastyczne, nauka ziołolecznictwa w plenerze, ognisko, kąpiele w jeziorze Chłop

Uwaga!

Pomagamy zorganizować się z dojazdem.

Z powodu aktualnych obostrzeń ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 500 zł do dnia 10.06.20r.

 

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:

Anna Grzechowiak www.grzechotka-dieta.pl tel. +48 880 496 172

Blanka Büttner 

https://blankabuttner.info/ 

tel. +48 533 897 197

Serdecznie zapraszamy !

KONSULTACJE – NOWE FORMY

Z przyczyn oczywistych zapraszam wszystkich w tym trudnym dla nas okresie na pełnowartościowe konsultacje drogą internetową przez Skypa, Messengera, WhatsApp. Jak zwykle trwają godzinę czasu. Po konsultacji otrzymają Państwo zalecenia i przepisy mailem. Jestem też miesiąc od konsultacji dyspozycyjna w razie pytań czy wątpliwości.

Zapraszam 🙂

Kulinarne wieści w marcu

Wiosną dbamy przede wszystkim o naszą wątrobę. W miarę wzrostu temperatury, możemy wreszcie sobie pozwolić na więcej produktów chłodniejszych, czyli na świeże młode warzywa, kiełki, twarożek z koperkiem, szczypiorkiem. Proces kiełkowania roślin powoduje gwałtowny wzrost zawartości witamin i enzymów, są one łatwiejsze do przyswojenia. Mają również duże właściwości odchudzające. Na pierwszy plan wysuwają się tu kiełki lucerny, które także wspaniale oczyszczają organizm. Lucerna zawiera osiem enzymów pomagających w przyswajaniu białka, tłuszczów i węglowodanów. Unikamy dużych ilości soli oraz ciężkich i obfitych posiłków, które zatykają wątrobę. Gotujemy krócej i w wyższej temperaturze. Stosujemy dużo ziół przyprawowych: bazylia, fenkuł, majeranek, rozmaryn, kminek, koper. Idealnym zbożem wiosennym jest ekologiczne ziarno orkiszu , które wzmacnia i odświeża wątrobę, woreczek żółciowy, najlepiej oczyszcza organizm z toksyn i złogów. Warto również skusić się po nasze wspaniałe zioła: pokrzywę, gwiazdnicę, podagrycznik i mniszek. Młode pędy pokrzywy to bogactwo witamin i mikroelementów, które wyśmienicie oczyszczają, odmładzają i energetyzują. Listki i łodygi mniszka regenerują wątrobę, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i oczyszczają krew. Dlatego można je stosować jako dodatek do potraw w naszej kuchni.

Zapraszam na kursy, które odbywają się na Kołłątaja 23/1 w Szczecinie: 

1) UWAGA – KURS ODWOŁANY

24.03 – Oczyszczanie i wzmacnianie wątroby –  Wątroba to największy gruczoł naszego ciała. Identyfikuje wszystkie związki dostające się do organizmu i neutralizuje toksyny – rocznie nawet 4 kg różnych związków chemicznych. Wiosna to najlepszy czas, aby jej pomóc.Zapraszam na wykład, gdzie wszystko dokładnie omówię 🙂

wtorek godz. 17:30 – 19:30; wstęp 60 zł

2) 3.03 Rośliny o działaniu przeciwwirusowym – Spotkania zielarskie Reginy Łuski zielarki, fitoterapeutki – zioła przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne w sposób naturalny i bezpieczny niszczą szkodliwe patogeny. W dzisiejszych czasach najlepiej samodzielnie przygotować się na ewentualne zagrożenie.  Regina szczegółowo ten temat przybliży 🙂

wtorek; godz. 17:30-19:30; wstęp 60 zł

14.03 – Praktyczny warsztat ziołowy Reginy Łuski Mikstura przeciwwirusowa i balsam do ciała; Na warsztatach zrobimy miksturę działającą rewelacyjnie przeciwwirusowo oraz balsam do ciała pielęgnujący, odżywiający i rewitalizujący ciało po zimie.  Wszystkie samodzielnie zrobione produkty zabieramy ze sobą:)

sobota 9-13, wstęp 130 zł

Na wszystkie obowiązują zapisy – ilość miejsc ograniczona 

POLECAM NOWY NUMER MIESIĘCZNIKA ZDROWIE BEZ LEKÓW i w nim m.in. mój artykuł na temat wiosennego oczyszczania

Potrawka z orkiszu i warzyw: W woku lub patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy poszczególne pokrojone dowolnie warzywa: marchew, czerwoną cebulę, brokuł, pieczarki, cukinię, kiełki fasolki mung i lekko je solimy. Osobno gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ziarno orkiszu. Następnie ugotowany orkisz dodajemy do warzyw i mieszamy wszystko razem przyprawiając majerankiem, papryką, pieprzem, solą. Smacznego 🙂

WIOSNA Z PRZEMIANĄ I DIETĄ ZASADOWĄ W POBIEROWIE 2020r

UWAGA –  z przyczyn oczywistych warsztat przekładamy, o nowym terminie wkrótce poinformujemy

 

Wiosenne spotkanie z jogą, zdrową dietą, metodą dwupunktową, wspólnym masażem, dobrym nastrojem i własną osobowością.
Podczas tego spotkania będziemy regenerować ciało i umysł. Dzięki diecie zasadowej i odżywianiu wewnętrznemu przygotujemy się do lata. Poznamy naturalne sposoby oczyszczania organizmu i pozbędziemy się zimowych nadmiarów. To kolejny dobry moment, by starym nawykom powiedzieć stanowcze NIE!
OCZYŚĆ SIĘ NA WIOSNĘ i skorzystaj z tego wyjątkowego zaproszenia na weekend nad przepięknym polskim morzem. W jego otoczeniu, otoczeniu zieleni i wyjątkowych ludzi dokona się Twoja Przemiana!

Joga pozwoli złapać Tobie głębszy oddech, pozbyć się napięcia w ciele, uwolnić go od niepotrzebnych emocji a także je wzmocnić, masaż wspomoże proces uwalniania od napięć, wykłady i praktyczne ćwiczenia m.in. z metody dwupunktowej pozwolą z optymizmem i zaufaniem spojrzeć w przyszłość.

Dieta zasadowa wprowadzi w odżywianie wewnętrzne, wspomoże pracę wątroby, jelit, oczyści organizm i wzmocni jego siły witalne. Kuchnia oparta o warzywa, jabłka, cytryny, grejpfruty i zioła odkwasi po zimie organizm, ustabilizuje trawienie i dostarczy nowych energii. Oprócz wykładów, praktyczne warsztaty z ziołolecznictwa i przygotowywania potraw.


Prowadzący:
Anna Grzechowiak – dietetyk, stosująca dietetykę leczniczą wg tradycyjnej medycyny chińskiej oraz terapię ziołami; www.grzechotka-dieta.pl

Blanka Büttner – dyplomowany nauczyciel jogi, masażystka, absolwentka warsztatów Vedic Art I i II stopnia, Metody Dwupunktowej I, II i III stopnia, założycielka Szkoły Dobrego samoPoczucia

Miejsce:

Dom Gościnny SELENYA w Pobierowie na ul. Pomorskiej 11, w świetnej spokojnej lokalizacji, tylko 600 m od plaży, http://selenya.pl/

Termin: 19-22.03 (od czwartku godz.15 do niedzieli godz.14) 2020r
Warianty cenowe:

  • 835 zł obejmuje nocleg, warsztaty i wyżywienie
  • 795 zł/ dla osób powtarzających lub wpłacających zadatek do 19.02


Uwaga!
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń i wpłata zadatku w wysokości 300 zł.

Nr konta: 37 1940 1076 3114 0564 0000 0000

Informacje i zapisy:
Anna Grzechowiak
www.grzechotka-dieta.pl tel. 880 496 172       

 Blanka Büttner babajoga@o2.pl tel. 533 897 197     

Serdecznie zapraszamy !

Kulinarne wieści w lutym

Post stanowił jedną z najstarszych, naturalnych metod leczniczych. Wielcy tego świata pościli przed wydarzeniami dużej wagi chcąc uzyskać przejrzystości umysłu. Plutarch zwykł mówić: zamiast w chorobie brać leki, lepiej głodować, choćby i jeden dzień. Paracelsus uważał głodowanie za największe lekarstwo. Wraz z upływem czasu reguły postów pozostały jako oderwana od duchowych i zdrowotnych treści tradycja, która już przez niewielu jest przestrzegana. Wielka to szkoda, gdyż post, szczególnie ten wiosenny, pozwala na oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów. Dzięki temu ciało może prawidłowo funkcjonować oraz pobierać maksymalną ilość składników odżywczych. Post pozwala również na szybką utratę wagi oraz ma  skutki lecznicze przy wielu chorobach. Likwiduje napady bezrefleksyjnego objadania się i pozwala jeść umiarkowanie. Nazywany jest operacją bez skalpela, ponieważ zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, dodaje energii i odmładza skórę. Regularnie przeprowadzany w okresie wiosennym pozwala na utrzymanie dobrej kondycji psychofizycznej i lepsze samopoczucie przez cały rok. Można go przeprowadzić samodzielnie w domu lub grupowo z nami na wyjeździe do Pobierowa, na który już dziś zapraszamy 🙂

 

PAPRYKARZ WARZYWNY – 1 szklanka ugotowanego ryżu, 1 marchewka starta na dużych oczkach i 1 duża cebula drobno pokrojona – warzywa podsmażamy na maśle klarowanym i delikatnie miksujemy; mieszamy z ryżem i doprawiamy przecierem pomidorowym, wędzoną papryką, sosem sojowym, solą i zmiksowanymi 2 arkuszami glonów nori (to te od sushi)   Smacznego 🙂

Polecam też mój nowy artykuł w czasopiśmie „Zdrowie bez Leków”

https://www.zdrowiebezlekow.pl

WARSZTATY W RAMINIE 18.01.20

POCZUJ SIĘ DOBRZE Z WŁASNYM CIAŁEM i DUCHEM – zdrowie i dietetyka według medycyny chińskiej

Ten wykład jest dla Ciebie, jeżeli co najmniej na jedno ze stwierdzeń możesz powiedzieć tak:

  • Szukasz równowagi między swoim ciałem a umysłem

  • Stres i zmęczenie prześladuje Cię każdego dnia

  • Próbujesz się odchudzać, ale nic z tego nie wychodzi

  • Chcesz poznać tajniki zdrowego stylu życia

  • Masz problemy z chorobami autoimmunologicznymi i odpornością

Przyjemne z pożytecznym, czyli na spotkanie warto przyjść, ponieważ:

  • Zyskasz zestaw kompletnych wskazówek i sposobów skutecznego i zdrowego dbania o siebie

  • Otrzymasz zestaw praktycznych odpowiedzi na pytania:

  • Jak smacznie i zdrowo gotować?

  • Jak ułożyć zdrowy jadłospis na cały dzień dla siebie i rodziny?

  • Jak jedzenie wpływa na Twoje emocje i odporność?

  • Jak wspomóc ciało w chorobach autoimmunologicznych?

  • Spojrzysz na siebie w zupełnie nowy sposób i odzyskasz wpływ na swoje ciało

Zapraszam

Anna Grzechowiak

dietetyk TCM

miejsce: Dworek w Raminie

Dorfsrt.41; 17321 Ramin

https://www.gutshaus-ramin.de/

termin: sobota 18.01.2020r godz.10-12

wstęp 15 Euro

POSTANOWIENIA NOWOROCZNE I WARSZTATY W STYCZNIU

Nowy Rok to czas podejmowania decyzji, w tym tych żywieniowych. Proponuję zacząć od tych najprostszych. H.Montakab w „Medycynie chińskiej w praktyce” zaleca:

– Jedz w cichej i przyjemnej atmosferze i skup się na tej czynności. Spożywaj posiłki o tych samych porach, najlepiej w zrównoważonym i rozluźnionym nastroju.

– Nie jedz ani za szybko, ani za wolno. Napełniaj się do mniej więcej trzech czwartych sytości i nie odchodź od stołu ani głodny, ani zbyt pełny.

– Nie jedz, zanim nie strawisz poprzedniego posiłku.

– Podczas posiłków unikaj zimnych napojów, ponieważ ochłodzą Twój Ogień trawienny. Również wystrzegaj się lodowatych potraw.

– Generalnie posiłki powinny być zbilansowane i zawierać pięć smaków: kwaśny, gorzki, słony, ostry i słodki. Uzyskuje się je poprzez dobór przypraw właściwych do pór roku i budowy danej osoby.

– Po posiłkach poświęć kilka minut, żeby posiedzieć w ciszy, zanim wrócisz do pracy lub aktywności. 

Życzę Państwu w Nowym Roku sukcesów w realizacji planów żywieniowych i zdrowotnych 🙂


TRUFLE FASOLOWE – 150 gram fasoli czerwonej, którą należy ugotować (jeżeli używamy fasole z puszki, to potrzebujemy 2 puszki. Fasole należy przelać na sito, dobrze przepłukać wodą, potem przełożyć na patelnię i podgrzewając dodać część z niżej podanych składników: cynamon, kardamon mielony, szczyptę soli),

1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki kakao, garść prażonych , pokruszonych orzechów włoskich, 1 do 2 łyżek miodu lub słodu, suszone morele ,śliwki, pokrojone w cienkie paseczki, 3 łyżki mielonych wiórków kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczy i startego imbiru świeżego.

Fasolę miksujemy, dodajemy resztę składników, mieszamy wszystko dokładnie. Masę można lekko przestudzić, aby potem zrobić z niej małe kuleczki. Kuleczki obtaczamy w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego 🙂

Tarczyca i choroby autoimmunologiczne

Tarczyca według medycyny chińskiej jest wyrazem  funkcji Nerek i Serca. Jest także odbiciem naszej seksualności oraz związku. Jeśli chcesz osiągnąć zadowalający rezultat, powinieneś leczyć nie tylko gałęzie (objawy), lecz przede wszystkim korzenie problemu. Przyczyną większości kłopotów z tarczycą będzie zastój qi z gromadzeniem się flegmy w okolicy gardła, co wskazywać będzie na niedoczynność bądź nadczynność tarczycy i poprzez stagnację przekształci się w gorąco. Zachodnia medycyna nigdy nie będzie w stanie uwolnić zastoju qi, ani wyeliminować flegmy, za to przy nieodpowiednim dawkowaniu leków przekształci oba w gorący śluz. Według medycyny akademickiej choroby tarczycy mają podłoże autoimmunologiczne. Uczucie ciągłego zimna, zmęczenie, senność, depresja, tycie, suchość, niepłodność zawsze sugerują zajęcie się tym organem. W grudniu na Kołłątaja podejdziemy całościowo do tego problemu.
 

Topinambur pieczony, można go już dostać w naszych sklepach:

1 kg topinamburów, 8 małych czerwonych cebul, przekrojonych na pół, lub 4-6 większych pokrojonych na ćwiartki,
4 gałązki rozmarynu,, ząbki czosnku, pieczarki, 6 łyżek oliwy z oliwek,

Piekarnik rozgrzać do temp. 180C. Topinambur obrać, a większe bulwy pokroić na pół.  Topinambur i połówki cebul wymieszać w żaroodpornej formie z rozmarynem, oliwą i solą. Piec 45-60 minut, aż do miękkości.

Smacznego 🙂